Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vyřešit nedostatek personálu? Jurečka chce zaměstnat Ukrajince

Sklizeň brambor
Sklizeň brambor
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo zemědělství chce zrychlit přijímání pracovníků z Ukrajiny do českých zemědělských a potravinářských provozů. Mělo by jít až o 1500 lidí ročně.

Cizinci budou moci práci vykonávat d půl do jednoho roku, píše se v materiálu, který má ČTK k dispozici.

"Sezonní výkyvy potřeby pracovních sil spolu s nemožností obsazení pracovního místa vhodným uchazečem o zaměstnání mají za následek, že roste poptávka zaměstnavatelů po řešení potřebného počtu pracovních sil zaměstnáním pracovníků ze zahraničí," napsalo ministerstvo. Ukrajinci se zájmem o práci na českých polích by tak měli dostat možnost, aby podali žádost o zaměstnaneckou kartu bez nutnosti registrace v rezervačním systému. "Administrativní zpracování žádostí bude probíhat v nejefektivnější možné míře," dodalo ministerstvo.

Projekt by podle úřadu neměl narušovat český trh práce. Jde o pracovní pozice, které budou standardně zveřejněné v centrální evidenci volných pracovních míst, na která můžou být najímáni držitelé zaměstnanecké karty.

Projekt počítá s navýšením služebních míst na ministerstvu vnitra o čtyři posty, jedno místo na ministerstvu zahraničních věcí a o sedm na Státním úřadu inspekce práce. "Jedná se o jednorázové provozní výdaje a jednorázové výdaje spojené s vysláním zaměstnance na zastupitelský úřad ČR na Ukrajině ve výši 831.000 korun a dále na roční provozní výdaje ve výši 576.000 korun a roční platové výdaje včetně souvisejících výdajů ve výši 8,59 milionu korun," dodal úřad.

Témata:  Marian Jurečka Ukrajina zemědělci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy