reklama

Speciální ohradníky myslivci pokládají na 40 kilometrů dlouhém úseku na trase Lukov, Fryšták, Zlín, Lípa, Slušovice a Hrobice. Podle nařízení Státní veterinární správy musí myslivci ohradníky nainstalovat nejpozději dnes, jinak jim hrozí pokuta.

V Lukově nedaleko Zlína brzy ráno vyrazilo do terénu 12 mužů, kteří mají za úkol vybudovat páchnoucí hranici v délce 5200 metrů. Do vyhloubených dírek v zemi instalují v pětimetrových rozestupech více než tisícovku kelímků s pěnou. Ochranná linie vede po okolních loukách i v sousedství silnic a odděluje území, na kterém byla nalezena uhynulá prasata, od africkým morem nezasažených oblastí.

Místní myslivci si kelímky připravili v pátek večer a dnes si podle jejich předsedy a starosty Lukova Jiřího Jangota přivstali, aby je stihli rozmístit ještě dřív, než nastane polední žár. "Začali jsme v šest hodin ráno. Je to složité, je to pracné. Musí se to ale udělat," řekl novinářům Jangot.

Podle starosty zatím nelze odhadnout, zda kelímky s páchnoucí pěnou budou mít kýžený efekt a divoká prasata zastaví. "Výsledek se uvidí až za dva či tři týdny," míní. Divoké prase má podle Jangota citlivý čich, takže by se ohradníkům mělo vyhnout. Jangot ale upozornil, že pokud bude vítr vát od zasažené oblasti směrem k ohradníkům, tak by prase mohlo ochrannou linii překročit, protože pach včas neucítí.