Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídři vládních stran si pochvalují splnění předvolebních slibů

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Volební lídři stran považovali v roce 2013 za jedno z největších témat v Praze korupci, problémy s bydlením a sociální oblast. Podle současných lídrů se podařilo některé sliby naplnit, zejména v oblasti bydlení a řešení kauz typu opencard.

Spokojeni jsou především lídři vládnoucích ANO a ČSSD. Podle opozičních stran jim ale koaliční subjekty neumožnily prosadit také jejich sliby. Vyplývá to z vyjádření jedniček kandidátek pro podzimní volby.

Jak se podle vás podařilo splnit předvolební sliby lídrů vašich stran či hnutí před parlamentními volbami v roce 2013? (odpovědi řazeny abecedně podle názvů stran)

ANO, Andrej Babiš

Problém: Korupce, doprava a kvalita veřejných prostranství

Řešení: "Budeme zejména dál nahlas pojmenovávat problémy, jako to nyní děláme v celostátní politice," uvedl Babiš před sněmovními volbami 2013 s tím, že se hnutí zaměří na dokončení dopravní infrastruktury, jako je městský okruh nebo linka metra D, nebo zlepšení Václavského náměstí.

Hodnocení, současný lídr Martin Stropnický: "Za nejviditelnější úspěchy považuji náhradu předražené opencard lítačkou a vyřešení vztahu s pronajímatelem Škodova paláce - u obojího došlo k významné úspoře finančních prostředků," uvedl. Doplnil, že se magistrátní koalici pod vedením ANO podařilo otevřít tunel Blanka, posunout dostavbu metra, snížit zadlužení hlavního města nebo zefektivnit řízení městských firem.

ČSSD, Jaroslav Zavadil

Problém: Sociální oblast, bydlení a korupce

Řešení: "Budu prosazovat veškerou legislativu potírající šedou ekonomiku. České republice chybí komplexní národní plán boje proti daňovým únikům, praní špinavých peněz, korupci a dalším negativním ekonomickým jevům."

Hodnocení, současný lídr Petr Dolínek (ČSSD): "Tato vláda byla úspěšná jako málokterá v minulosti. Podařilo se nám opakovaně zvýšit minimální mzdu, penze, zvýšili jsme přídavky pro pracující rodiče s dětmi, prosadili vyšší nemocenskou pro dlouhodobě nemocné, zvýšili platy zaměstnanců ve státní sféře, prosadili zvýšení ohodnocení lékařů a sester, zrušili zdravotnické poplatky, prosadili dlouhodobé ošetřovné, snížili doplatky na léky. Za naší vlády výrazně rostl HDP a ČR má už několik měsíců nejnižší nezaměstnanost ze všech 28 členských států EU."

KDU-ČSL, Daniel Herman

Problém: Korupce, hazard a památková péče

Řešení: "Na předním místě se chci pokusit řešit bytovou otázku hlavně seniorů, konkrétně sociální bydlení. Pokusím se změnit zákon o Praze, který je po 20 letech naprosto nevyhovující dnešním potřebám. Chci se snažit podpořit otázku cestovního ruchu, abychom dokázali využít obrovský potenciál, který v památkách Prahy máme."

Hodnocení, současný lídr Daniel Herman (letos koalice KDU-ČSL+STAN): "Byla zahájena, provedena či stále probíhá rekonstrukce významných památkových objektů, paměťových institucí a sídel příspěvkových organizací ministerstva kultury. Byla zahájena výstavba či probíhá stavba depozitářů Národního filmového archívu, Uměleckoprůmyslového muzea, Národního technického muzea. Probíhá živá komunikace s pražskými městskými částmi a dotčenými odbornými útvary v nich o ochraně památek, o prohlašování objektů za kulturní památky."

Hodnocení, současný lídr Petr Gazdík (letos koalice KDU-ČSL+STAN): "Za důležitý úspěch na komunální úrovni považujeme především to, že pražské městské části díky nám dostaly více peněz do svých rozpočtů, 4,16 miliardy korun, což je meziročně o 2,1 procenta více. V souvislosti s tím došlo i ke zrovnoprávnění menších městských částí s většími. Odstranění diskriminace mezi pražskými městskými částmi bylo pro Starosty a nezávislé jedna z priorit, se kterými jsme šli do komunálních voleb."

KSČM, Marta Semelová

Problém: Bydlení a školství

Řešení: "Řešení problémů s výstavbou bytů se sociálním nájemným, výstavbou startovacích bytů a domovů pro seniory. V Praze volné byty sice jsou, ale jsou to byty pro vysokopříjmové obyvatele," uvedla Semelová. S dostupným bydlením souvisí i zajištění dostatečných kapacit ve školkách a školách či výstavba jeslí.

Hodnocení, současný lídr Marta Semelová: "Podporujeme fond dostupného bydlení, do něhož jdou výnosy z privatizace, výstavbu startovacích bytů a snížení nájemného. Ve Sněmovně i na zastupitelstvu jsme vystupovali spolu s občany proti prodeji bytů ČEZ v pražské Písnici a ve Vršovicích," uvedla Semelová k činnosti strany v posledních letech. Ve školství se KSČM podle ní ve Sněmovně i na pražské úrovni snažila o navýšení peněz pro školské pracovníky, snížení administrativy ve školách a vyhrazení peněz na navyšování kapacit mateřských a základních škol.

ODS, Miroslava Němcová

Problém: Doprava a bezpečnost

Řešení: Němcová chtěla podporovat na parlamentní úrovni ty dopravní stavby, které má v gesci stát, tedy zejména vnější okruh města. "Pokud jde o Prahu, je třeba si neplést komunální a parlamentní volby. Parlament stanovuje zákony pro všechny, nikoli pouze pro někoho. Přesto v minulosti existovaly případy, kdy si lokální problém vyžádal rozhodnutí Sněmovny, například dopravní obchvat Plzně," uvedla. Chtěla také napomoci k většímu počtu státních policistů v ulicích města.

Hodnocení, současný lídr Jana Černochová: "ODS se zejména na úrovni magistrátu snaží vyvíjet tlak na vládnoucí koalici v čele s primátorkou Krnáčovou, aby se probudila k aktivitě. Podařilo se nám tedy například otevřít otázky týkající se dokončení pražských okruhů nebo parkovacích zón či budování záchytných parkovišť," řekla Černochová. Dalším klíčovým problémem posledních let je územní rozvoj, nedostatek bytů a utlumení rezidenční výstavby. "ODS je bohužel na magistrátní i na celostátní úrovni opoziční silou a jako taková má jen velmi omezené možnosti k tomu zásadním způsobem ovlivňovat řešení problémů," dodala.

TOP 09, Karel Schwarzenberg

Problém: Korupce

Řešení: "Pomáhat budu hlavně tím, že se budu zasazovat, aby u nás byla demokracie a vládl zdravý rozum. Pražanům se budu snažit pomoci tím, aby jim bylo házeno co nejméně klacků pod nohy."

Hodnocení, současný lídr Karel Schwarzenberg: "Na magistrátní úrovni TOP 09 prosazuje řadu smysluplných návrhů k řešení problémů Prahy. Z těch nejdůležitějších byla díky hlasům TOP 09 přijata velmi potřebná přísnější regulace hazardu v Praze. Dále jsme prosadili spravedlivější rozdělení peněz mezi městské části v rozpočtu pro rok 2016. Podporujeme stavbu metra D a urychlení výstavby silničního okruhu. V Parlamentu TOP 09 například iniciovala projednání okolností a zásahů kolem návštěvy čínského prezidenta, při které byla omezována práva obyvatel Prahy. V Poslanecké sněmovně opakovaně hájí zájmy obyvatel pražské části Písnice. Velkým úspěchem bylo přijetí pozměňovacího návrhu klubu TOP 09, kterým je obcím umožněno formou vyhlášky regulovat segwaye. Nutno podotknout, že v tomto volebním období působí TOP 09 jak v Parlamentu, tak na pražském magistrátu v opozici. Vládnoucí koalice řadu našich návrhů na zlepšení situace nejen v Praze, ale i v celém zemi zamítla nebo odmítla vůbec projednat. Přesto se nám řadu návrhů podařilo prosadit."

Témata:  volby Hnutí ANO KDU-ČSL Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy