reklama

Pod návrhem je kromě jiných podepsaný lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka. Třetí fáze má začít 1. března příštího roku a týká se občerstvení nebo farmářských trhů, čtvrtá fáze zahrne řemeslníky a má začít v červnu 2018.

Odklad by měl podle předkládajících poslanců přinést čas pro vyhodnocení dopadů dvou předchozích fází, které zahrnují stravování, ubytování a obchod. Tvrdí, že dosavadní data k evidenci tržeb a jejímu přínosu jsou rozporuplná, protože mezi daty Českého statistického úřadu a ministerstva financí panují značné rozdíly. 

Vláda však odmítá, že by posunutí účinnosti mohlo přispět k posílení právní jistoty dotčených subjektů. Podnikatelé mají už od schválení zákona v loňském roce stanoveno, kdy na ně povinnost evidovat tržby dopadne. "Zvolený časový odstup téměř dvou let od platnosti zákona je podle názoru vlády i pro nejmenší subjekty dostatečný k řádné přípravě," stálo ve stanovisku pro ministry.

Navrhovanou změnu by také podle vlády mohly negativně vnímat ostatní firmy, které se už do EET zapojily. 

"Byli to právě poslanci KDU-ČSL, kteří ve Sněmovně EET porušením jednacího řádu schválili. Jejich snaha odčinit svou nečinnost a bezzásadovost během čtyř předešlých let ve vládě působí tři měsíce před volbami směšně," uvedla Udženija v tiskové zprávě. ODS chce EET zastavit a dosavadní fáze zrušit.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou materiál k projednání poslanci. Není jasné, jestli ho ještě projednají, protože do voleb zbývá jen jedna řádná schůze Sněmovny.