Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Autoritářské země mají lepší podmínky pro velké projekty, básnil Zeman

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – V zemích s autoritativními režimy jsou objektivně lepší podmínky pro dlouhodobé projekty, myslí si prezident Miloš Zeman. Jako příklad takového projektu zmínil plán vysokorychlostní železnice mezi Čínou a Evropou.

Zeman se domnívá, že v parlamentních demokraciích takové projekty narážejí podle prezidenta na délku funkčního období. Uvedl, že pokud má nějaký projekt trvat třeba 15 let, politici si rozmyslí, zda ho podpoří. Je totiž pravděpodobné, že smetanu by mohl slízávat až jejich nástupce.

„V těch autoritativních režimech, kde většinou vedoucí představitelé jsou u moci deset, 15, někdy až 20 let tahle překážka neexistuje," řekl Zeman v dnešním rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Slovo autoritativní režim není podle prezidenta nadávka ani pochvala, nýbrž objektivní nezávislé konstatování. Takové režimy jsou podle něho v Číně, v Rusku nebo ve Střední Asii.

„Když jezdíte do těchto zemí a máte dobré vztahy s politiky, můžete leccos ovlivnit," podotkl Zeman. Jak řekl, jde o hlavní důvod, proč do těchto zemí v zájmu české ekonomiky jezdí. „A není to nic, že bych šíboval Českou republiku ať už do Číny, nebo do Ruska," dodal.

Témata:  Miloš Zeman Čína Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy