Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Dalík: Lobbista změnil výpověď, státní zástupce mu nevěří

Marek Dalík
Marek Dalík
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Pražský vrchní soud dnes začal znovu projednávat kauzu Marka Dalíka, která souvisí s nákupem obrněných vozů Pandur pro českou armádu. Bývalý poradce expremiéra Mirka Topolánka k soudu přišel s pozměněnou sestavou advokátů. Kromě Tomáše Gřivny a Radka Šmerdy nově Dalíka obhajuje bývalý pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, který nahradil jiného známého advokáta Tomáše Sokola.

Dalík si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Předstíral, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování.

Dalík dnes uvedl, že se rozhodl změnit původní výpověď při pobytu ve vězení. "Nejprve bych chtěl říct, že jsem u výpovědí nepovídal úplně všechno. Nechtěl jsem lhát nebo zatajovat pravdu, ale věděl jsem, že ostatní svědci by nepotvrdili, co já řeknu kvůli obavám o beztrestnost a kariéry," řekl Dalík.

Připustil, že se na schůzce mluvilo o provizích. Konkrétní částku ale vyslovil Výboh, jehož společnost měla v kontraktu nově figurovat. "Část té sumy by byla provize, nebyl to úplatek pro nikoho," zmínil Dalík. Peníze by prý získal například za PR služby, které by se zakázky týkaly. Dalík také zdůraznil, že se necítí být z ničeho vinen.

Účelem změněné výpovědi podle státního zástupce Jana Kořána bylo to, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. "Já si myslím, že především to jsou všechno smyšlenky a lži. Změnil výpověď tak, aby zamlžil a pozměnil skutkový děj. Já jsem přesvědčený o tom, že to není pravda," prohlásil Kořán.

Pražský městský soud Dalíka původně potrestal za pomoc nespecifikovanému členu vlády k přijetí úplatku, odvolací vrchní soud však skutek překvalifikoval. Lobbista podle soudců podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze. To, že by si na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády, se neprokázalo.

Odvolací senát Dalíkovi o rok zmírnil původní pětileté odnětí svobody. Následně Dalík nastoupil do vězení, z něhož byl po sedmi měsících propuštěn za základě rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten nařídil, aby se podřízený soud znovu zabýval právním hodnocením případu.

Odvolací senát předsedy Martina Zelenky dnes hlavně přezkoumává právní kvalifikaci, podle níž byl Dalík odsouzen. Především musí vyřešit, zda skutek posuzovat podle starého, nebo nového trestního zákoníku. Rozdílný názor na právní kvalifikaci má státní zástupce i obhájci Dalíka. Soud může trest mírnit, ponechat stejný i zpřísnit. Dalík vinu dlouhodobě odmítá.

Témata:  Marek Dalík kauza nákupu transportérů Pandur soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy