reklama

„Je to jejich rozhodnutí, já kdybych byl na jejich místě, tak bych určitě takto nerozhodl. Já jsem nečekal, že takhle rozhodnou, já jsem čekal, že s námi půjdou," řekl Čunek k výsledku dnešního zasedání vedení hnutí.

Čunek byl na jednání širokého vedení KDU-ČSL jedním ze zastánců změny koaliční spolupráce se Starosty. KDU-ČSL tehdy STAN vyzvala, aby místo dříve dohodnuté volební koalice vyslali Starostové své zástupce na lidovecké kandidátky. Znamenalo by to snížení volebního prahu pro vstup do Sněmovny z deseti na pět procent.

Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského je krok STAN logický a poškodí KDU-ČSL v Čechách, kde měli v koalici větší slovo Starostové. „Čunek a spol. si mohou gratulovat. Je to od STAN logická reakce, která pohřbí KDU-ČSL v Čechách," napsal na twitter Zdechovský. „KDU-ČSL v Čechách se nepotopí víc, než je potopená. Záleží teď na volební kampani a kandidátech, kteří tam budou kandidovat," reagoval Čunek.

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka má jeho hnutí šanci uspět ve volbách samostatně a kandidatura Starostů pod značkou KDU-ČSL by znamenala, že hnutí bude ztrácet svou identitu. Čunek si myslí, že i kdyby kandidovala koalice, jméno uskupení by se ve Sněmovně zkracovalo, například na klub KDU.

Další spolupráce obou uskupení, jak o ní budou ve čtvrtek jednat předsedové Gazdík a Pavel Bělobrádek, se podle Čunka bude odvíjet o toho, zda STAN ve volbách uspěje, protože spolupráce bude mít smysl, jen když STAN překročí pět procent.

Lidovci v prohlášení uvedli, že společná kandidátka měla šanci získat víc hlasů. Rozhodnutí Starostů litují, ale respektují ho. „Dnešní výsledek jednání hnutí STAN podle nás znamená zbytečně tříštění sil demokratických stran a přibližuje nás hrozbě monopolu jedné strany," uvedlo vedení KDU-ČSL v prohlášení. Podle něj lidovci nepovažují postoj STAN za „konec snah o integraci středových stran" a věří, že se Starosty budou po volbách spolupracovat. Chtějí pro voliče a voličky představovat "možnost alternativy jedné strany".

Podle posledních předvolebních průzkumů by nyní nejvíc hlasů získalo hnutí ANO, podpořila by ho třetina volících. Lidovci by dostali asi sedm procent, STAN necelá dvě procenta.

KDU-ČSL uvedla, že Starostům dala "férovou nabídku", měli mít šest lídrů kandidátek a osm druhých míst. S tím počítala koaliční dohoda. Podle ní mělo lidovcům připadnout na listinách 60 procent míst, starostům 40 procent. Stejně se oba subjekty měly podělit i o náklady na společnou kampaň. Podle dřívějšího Gazdíkova vyjádření měla stát asi 50 milionů.

STAN chce koaliční smlouvu změnit na volnější dohodu o spolupráci, a to ve čtvrtek. Starostové a nezávislí podle svého předsedy Petra Gazdíka nabízená místa na lidovecké kandidátce odmítli kvůli identitě svého hnutí. Nechtějí, aby jejich značka zanikla. V posledních volbách kandidovali pod hlavičkou TOP 09.