Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Liberecko zasáhly silné deště, řeka Smědá překročila stav povodňového ohrožení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Liberec - Řeka Smědá v Předláncích na Liberecku překročila dnes po 06:30 stav povodňového ohrožení. V regionu od 01:00 silně pršelo, postupně ale déšť slábne. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle informací z povodňového portálu Libereckého kraje jsou na Frýdlantsku vzedmuté i hladiny Olešky, Jeřice a Řasnice. Ostatní sledované toky v kraji jsou zatím na normálním stavu, meteorologové ale varovali před rozvodněním menších toků ve většině Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Smědá byla ještě krátce před 06:00 na normálním stavu, ale od 06:00 do 06:50 její hladina stoupla téměř o půl metru. "V posledních hodinách se v severních Čechách vyskytuje trvalý déšť. V Jizerských horách spadlo 40 až 60 milimetrů srážek za posledních šest hodin," uvedli meteorologové. Šedesát milimetrů srážek představuje 60 litrů vody na jeden metr čtvereční. Stanice na Poledních kamenech naměřila za 24 hodin bezmála 73 litrů na metr. Extrémní srážky hlásí podle informací z Povodí Labe téměř všechny stanice v Jizerských horách.

"Žádné vážné problémy zatím voda v kraji nezpůsobila, hasiči na Frýdlantsku jsou ale v pohotovosti," řekla dnes ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová. Podle informací z Višňové zaplavila voda louky v Předláncích zhruba do výšky 30 centimetrů. "Hasiči aktivovali protipovodňová opatření, připraveno mají 200 pytlů s pískem, polovinu už rozvezli," řekla Štrauchová. Z domů ale zatím vodu čerpat nemuseli. Na záplavy jsou tamní hasiči zvyklí, v Předláncích se Smědá vylévá několikrát do roka při silných deštích. Po povodni v roce 2010 tam na ochranu domů postavili protipovodňovou hráz s čerpadly.

Meteorologové doporučují lidem, aby sledovali vývoj počasí ve sdělovacích prostředcích nebo na webu ČHMÚ, a podle aktuální situace se pak připravili na možné záplavy.

Již kolem 05:00 ČHMÚ vydal výstrahu před vydatným deštěm, která platí pro většinu Libereckého a Královéhradeckého kraje až do dnešních 11:00.

Témata:  Liberec řeky počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy