Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký konvoj opět projede Českem, vrací se z Černomoří

Konvoj jednotek U.S. Army
Konvoj jednotek U.S. Army
Foto: Latvijas Armija

Praha – Ode dneška o pondělí projede českým územím šest konvojů s maximálně 300 americkými vojáky, kteří se vracejí ze cvičení Saber Guardian 2017 v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku. Informoval o tom generální štáb české armády.

Konvoje překročí hranice u Břeclavi a po dálnicích kolem Brna, Prahy a Plzně přejedou u Rozvadova do Německa. První konvoj by měl na české území vjet dnes kolem 17:00. „Během přesunů nejsou plánovány ukázky pro veřejnost," doplnil generální štáb.

„Celkem se bude jednat v této fázi přesunů o průjezd šesti proudů logistické techniky (vždy do 20 vozidel a do 50 vojáků)," uvedl generální štáb. Konvoje budou doprovázet vozidla Vojenské policie a státní policie. Američtí vojáci budou nocovat v posádce Rančířov na Jihlavsku.

Dvě kolony projedou Českem dnes a v pátek, další dvě v pátek a v sobotu. Po jednom konvoji je naplánováno na sobotu a neděli a na neděli a pondělí. Všechny by do Česka měly vjet u Břeclavi v odpoledních až večerních hodinách.

Vojáci projížděli Českem i cestou na cvičení Saber Guardian 2017. Ve dvou vlnách na přelomu května a června a poté června a července tehdy přes Česko jelo zhruba 1600 amerických vojáků v asi 450 vozidlech. Ze cvičení, do kterého se zapojilo asi 25.000 lidí, se část jednotek vrací po železnici mimo Českou republiku.

Témata:  U.S. ARMY Česká republika EuroZprávy.cz

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy