Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraje podle všeho nedostanou požadovaných 822 mil. Kč na růst platů

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kraje zřejmě neuspějí se svým požadavkem na dofinancování loňského zvýšení platů v sociálních službách, na které chtějí od státu získat 822 milionů korun. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) a ministra financí Ivana Pilného (ANO). Podle Marksové kraje letos dostaly rekordní dotace na sociální služby, podle Pilného obce mají víc peněz z rozpočtového určení daní.

"My v rozpočtu žádných 800 milionů nemáme. Jedná se o požadavek z loňského roku. Za celou dobu této vlády se rekordně navyšovaly částky na sociální služby," uvedla ministryně práce. S Pilným dnes diskutovala o tom, zda by bylo možné peníze na doplacení vzít z rezervy úřadů práce. "Zjevně je to věc, která se nedělá. Opravdu ty prostředky navíc, které si uspořil úřad práce, mají zůstat na úřadu práce," dodala.

Podle Pilného obce letos získaly díky rozpočtovému určení daní 8,5 miliardy korun navíc. "Řadu požadavků by měly pokrýt z tohoto navýšení, které tam je, a nepřenášet ho zpátky na státní rozpočet," řekl ministr financí.

Vláda rozhodla o zvýšení výdělků od loňského listopadu. Znovu nařídila u vybraných profesí přidávání od letošního července. Na červencový růst platů a mezd v sociálních službách krajům kabinet poslal 1,16 miliardy korun. Kraje si ale stěžují na to, že nedostaly žádný příspěvek na nařízené listopadové přidávání a jejich letošní rozpočty s výdaji nepočítají. Asociace krajů proto žádá na dofinancování za dobu od loňského listopadu do konce letošního června 822 milionů.

Provozovatelé zařízení pro seniory, postižené a další potřebné si na nedostatek peněz stěžují každý rok. Pro letošek podle šéfa Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Horeckého kraje žádaly na dotace na služby kolem 12 miliard, získaly zhruba 9,2 miliardy. Ministryně práce a její úřad poukazují na to, že i přesto sociální služby dostaly v tomto roce rekordní obnos. Celková dotační suma i s uvolněnou částkou 1,16 miliardy na červencový růst platů by měla podle zprávy pro vládu činit 10,43 miliardy. Loni to bylo celkem 9,19 miliardy. V posledních letech dotace rostly.

Pro příští rok chce ministerstvo práce proti navrhovanému rozpočtu na výdaje o čtyři miliardy víc. Celkem 2,3 miliardy z této sumy by měly pokrýt letošní zvýšení výdělků, uvedla Marksová. Jednání s ministerstvem financí budou pokračovat.

Kabinet plánuje další zvýšení platů letos od listopadu. Zatím není jasné, jaké profese a o kolik by si mohly přilepšit. Vyjednávání s odbory by mělo pokračovat koncem srpna.

Témata:  kraje platy vláda Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy