Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další zvýšení minimální mzdy? Marksová chce lidem dát 12.200 korun

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Liberec - O růstu minimální mzdy od 1. ledna 2018 by vláda měla rozhodnout v srpnu. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) dnes potvrdila, že po vládních prázdninách navrhne zvýšení o 1200 Kč na 12.200 Kč. Marksová to dnes řekla novinářům v Liberci.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před měsícem uvedl, že chce, aby kabinet o dalším růstu minimální mzdy rozhodl do začátku vládních prázdnin. Podle Marksové o odkladu rozhodli ministři z časových důvodů. "Mohl být projednáván už na poslední vládě před dovolenou. Pak jsme si řekli, že je tam hodně bodů, tak to necháme na srpen," dodala.

Minimální mzda nyní činí 11.000 korun. Podle Marksové bude nutné o navýšení ještě jednat v koalici, není v tom shoda. Uvedla, že proti se vyjadřuje ministr financí Ivan Pilný (ANO). "Co se týče KDU-ČSL tak tam jsme zatím zaznamenali názory, že by byli ne pro tak výrazné navýšení, takže budeme ještě před tou vládou jednat," uvedla.

Minimální mzdu dostává asi 132.000 lidí, tedy 3,6 procenta zaměstnanců. Zaměstnavatele by zvýšení o 1200 korun příští rok stálo o 3,4 miliardy Kč víc. Do sociálního pojištění by z toho mohlo přitéct 800 milionů korun a do zdravotního 340 milionů Kč, uvedlo již dříve ministerstvo práce.

Témata:  minimální mzda Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy