reklama

Pro většinu zdravých lidí není žihadlo nebo třeba pokousání od komárů důvodem pro vyhledání lékaře. I tak zdravotnická zařízení loni VZP nahlásila 26.073 pacientů s diagnózami "kontakt se sršni, vosami a včelami" a "kousnutí nebo bodnutí nejedovatým hmyzem." V roce 2015 bylo případů 25.702, a o rok dříve bylo s bodnutím či pokousáním od hmyzu ošetřeno 20.298 lidí.

Nárůst počtu případů se projevil i v nákladech na jejich ošetření. Loni na ně VZP vydala 21,457.000 korun, zatímco o dva roky dříve to bylo skoro o tři a půl milionu méně.

Ke zmírnění obtíží způsobených bodnutím nebo kousnutím hmyzu většinou stačí studený obklad či zklidňující mast. Těžší reakce na hmyzí jed ale mohou zažít lidé trpící alergií, nebo ti, kdo mají například problémy s atopickým ekzémem. Žihadlo jim může způsobit různě závažné problémy, a v krajním případě vyvolat až takzvaný anafylaktický šok. "Při celkové šokové reakci je ale potřeba vyhledat lékaře vždy, i když se podaří příznaky utlumit za pomoci léků," upozornil mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.