Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O hlasy by se v letošních volbách mohlo ucházet až 28 stran a hnutí

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Do sněmovních voleb, které se budou konat 20. a 21. října, by se mohlo přihlásit 28 stran a hnutí, tedy o čtyři více než při předchozích volbách.

Vyplývá to ze seznamu, který na svém webu zveřejnil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Z nováčků do voleb míří pražská Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí, která získala registraci jako politické hnutí teprve před necelými dvěma týdny. Mezi nová uskupení patří i hnutí Cesta odpovědné společnosti s filozoficky pojatými cíli a Referendum o Evropské unii, v jehož čele stojí bývalý místopředseda Svobodných František Matějka.

Kromě ANO 2011, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Starostů a hnutí SPD Tomia Okamury jsou na seznamu úřadu rovněž Piráti, Svobodní a Zelení, Strana práv občanů nebo Severočeši.cz, kteří mají zastoupení v Senátu. Z dalších stran na soupisce figurují například Realisté, Rozumní, Občanská demokratická aliance nebo Národní socialisté, které zakládal expředseda ČSSD Jiří Paroubek.

Nechybějí ani Národní demokracie, Řád národa, Blok proti islamizaci a Dělnická strana sociální spravedlnosti. Na seznamu jsou tradičně monarchistická strana Koruna Česká, Česká strana národně sociální, České hnutí za národní jednotu a uskupení Občané městu, město občanům.

K předčasným sněmovním volbám v roce 2013 se přihlásilo 24 politických seskupení. Bylo jich o tři méně než při volbách v roce 2010. Ve všech krajích ovšem kandidátní listiny předložilo 17 stran, což bylo naopak o dvě více.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky volby

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy