Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterinární správa bude namátkou kontrolovat vejce a kuřecí kvůli škodlivému insekticidu

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Státní veterinární správa (SVS) bude namátkově kontrolovat vejce a kuřecí maso ze šesti evropských zemí, kde se v chovech mohl proti hmyzím parazitům používat insekticid, který může být nebezpečný pro zdraví. 

Úřady v Belgii a Nizozemsku už kvůli stopám insekticidu ve vejcích a kuřecím mase přistoupily k zavírání chovů, vejce a kuřecí z těchto dvou zemí se ale do Česka v poslední době nedovážely, uvedl dnes Petr Majer z tiskového oddělení SVS.

Dvě značky insekticidu, jehož některé šarže obsahovaly účinnou látku Fipronil s vysokým toxickým potenciálem, jsou na trhu vedle Belgie a Nizozemska také ve Francii, Itálii, Německu a Polsku. „SVS odebere namátkové vzorky vajec a kuřecího masa původem ze všech zmíněných šesti zemí zemí, pokud ho najedeme na trhu," uvedl Majer.

Kuřecí maso z Belgie se v Česku naposledy objevilo v červnu. „Kuřecí maso z Nizozemska tady je, ale jde převážně o maso z Brazílie," doplnil Majer. Vejce z Belgie byla podle veterinární správy na českém trhu naposledy v dubnu a vejce z Nizozemska naposledy v květnu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) čeká na případné informace ze zahraničí. "Pokud kolegové v zahraničí mají informace o tom, že by závadná potravina byla distribuována i v České republice, tak mají povinnost to zanést do systému rychlého varování RASFF, tudíž bychom o tom byli informováni a zavčas mohli reagovat," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V Nizozemsku, Belgii a Německu úřady kvůli možné přítomnosti fipronilu stahují z trhu miliony kusů vajec. Látka, která bývá součástí přípravků proti klíšťatům, se nesmí používat na zvířata určená ke konzumaci. Podle německých úřadů je množství této látky ve vejcích slabé a pro dospělé nebezpečí nepředstavuje, potenciální hrozbou je však pro děti. Informoval o tom německý server The Local. 

Nizozemsko už kvůli incidentu dočasně uzavřelo 180 drůbežáren. Úřad dohlížející na bezpečnost potravin NVWA podle agentury Reuters oznámil, že vyšetřuje 20 procent všech nizozemských drůbežáren, což podle něj znamená, že 80 procent vajec na trhu je nezávadných. Úřad zdůraznil, že riziko představuje pouze omezený počet typů vajec rozpoznatelný podle konkrétních čísel.

Témata:  státní veterinární správa maso vejce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy