Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté při zásahu na technoparty u Osečku volili menší zlo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Poděbrady – Policie se dnes vyjádřila k neohlášené víkendové technoparty, která se uskutečnila U Osečku na Nymbursku. Uvedla mimo jiné, že nemá prostředky, kterými by mohla v předstihu získat informace, kde se bude konat nelegální akce.

Technoparty trvala od pátku 28. července do neděle. O místě konání technoparty se policisté dozvěděli až ve chvíli, kdy již na louce u Osečku byli první účastníci. Kvůli velkému počtu přijíždějících začala kolabovat doprava v okolí, a to včetně dálnice D11. Policie měla obavy z vážné dopravní nehody, a proto velitel zásahu raději uvolnil účastníkům vjezd na louku, který předtím policie uzavřela. Řekl to dnes vedoucí územního odboru policie Nymburk Marek Jirouš při setkání s občany v Poděbradech.

„V tuto chvíli jsem se rozhodoval mezi dvěma zly. Jako menší zlo jsem vyhodnotil, že nebudeme riskovat nějakou vážnou nehodu, proto bylo lepší pustit přijíždějící účastníky na louku, abychom uvolnili okolní silnice," dodal Jirouš.

Policisté následně volili mezi několika možnostmi postupu. „Kvůli stavu jednotlivých účastníků nebylo možné nařídit hromadný odjezd, protože řada z nich byla pod vlivem alkoholu a drog," uvedl policista. Podle něj se tak policie snažila alespoň zabránit hraní hudby, která okolní obyvatele nejvíce obtěžovala. „Sledovali jsme možnost, jak odpojit soundsystémy od elektřiny. U několika soundsystémů jsme uspěli, ale pak jsme narazili na pasivní odpor," dodal.

Na louce bylo 25 zvukových systémů. Zdejším policistům pomáhali policisté z Královéhradeckého, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Policie zadržela čtyři osoby, které jsou podezřelé ze spáchání trestného činu. Kolik lidí je podezřelých ze spáchání přestupku, Jirouš neuvedl.

Místní kritizovali nečinnost policie a volali po tvrdším zásahu. Účastníci akce naopak policii za její postup poděkovali. „Žádné násilí jsme nechtěli," řekl jeden z nich.

Technoparty začala v pátek 28. července, v sobotu na ní bylo až 6000 lidí.

Témata:  technoparty Policie ČR

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 15:41

Hamás nevidí žádný vážný problém v nejnovějším návrhu Izraele

Palestinské militantní hnutí Hamás v neděli uvedlo, že nevidí žádný vážný problém v nejnovějším návrhu Izraele na dohodu o příměří a propuštění rukojmí v Pásmu Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy