Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet lidí bez práce vzrostl. Krizi na trhu práce to ale nevyřeší

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Úřad práce ČR zveřejní oficiální údaje o nezaměstnanosti za červenec v úterý 8. srpna. Podle odhadu analytiků počet lidí bez práce zřejmě mírně stoupl na 4,1 procenta z červnových čtyř procent.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že velmi nízká nezaměstnanost a tím pádem i nedostatek uchazečů zůstává problematický pro řadu podniků napříč ČR. "A situace v tomto směru lepší nebude," upozornil.

"Expanze české ekonomiky podporuje nízkou míru nezaměstnanosti. V červenci očekáváme pouze její malý nárůst související s příchodem absolventů na trh práce," domnívá se analytička Raiffeisenbank Monika Junicke.

I podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy není rozhodně očekávaný nárůst nezaměstnaných projevem horšícího se stavu trhu práce. "Za mírným nárůstem míry nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce a také mírně snížená aktivita firem v letním období," uvedl.

Témata:  nezaměstnanost firmy ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy