Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Zlínsku začala stavba ohradníků kvůli africkému moru prasat

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Zlín - Dělníci dnes ráno osadili prvních 700 metrů elektrického ohradníku kolem ohniska nákazy africkým morem prasat na Zlínsku. Ohradník stojí podél silnice II/490 mezi čerpací stanicí Shell a zastávkou trolejbusu Vršava ve Zlíně.

"Celkem bude kolem zamořené oblasti osazeno téměř 12 kilometrů elektrických ohradníků," sdělil Vlastimil Kamír, majitel společnosti, která instalaci ohradníků zajišťuje

Ohradníky se podle něj objeví mezi Zlínem a Fryštáckou přehradou, Fryštákem a Lukovem, Lukovem a Zlínem-Velíkovou, Zlínem-Velíkovou a Hrobicemi a také v úseku mezi Veselou a Lípou. "Na jejich instalaci máme týden, ale veřím, že to zvládneme dříve. Jedná se o úseky mezi zastavěnými částmi obce. Jediná šance, jak to postavit, je ta krajnice silnice," uvedl Kamír.

Na osazování ohradníků vysokých 73 centimetrů pracuje sedm lidí. Ohradníky jsou napájeny bateriemi, podle Kamíra je v nich napětí 10.000 pulzních voltů. "Účinné na to prase jsou tři až čtyři tisíce voltů," sdělil Kamír.

Osazení ohradníků souvisí se stavem nebezpečí, který zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhlásil v pondělí na katastrálním území měst a obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí. Výstavba ohradníků, které budou lemovat část ze 45 kilometrů dlouhého okruhu kolem území nákazy, potrvá do příštího týdne.

Dnes dopoledne ze Zlína také vzlétnul vrtulník s hejtmanem Čunkem a policisty. Chtějí si prohlédnout ohnisko nákazy a zjistit, zdali lze z výšky identifikovat úhyn divokých prasat.

Do ohniska zákazy nesmějí vstupovat lidé se psy a dalšími domácími zvířaty. Zemědělcům bylo zakázáno na 115,5 hektarech půdy sklízet úrodu. Dostatek potravy má divočáky udržet v zamořené oblasti a zabránit dalšímu šíření choroby.

Počet nalezených uhynulých divokých prasat ve Zlínském kraji k dnešnímu dni dosáhl 125. Africký mor prasat (AMP) byl potvrzen u 75 z nich. Všechny nově zjištěné pozitivně testované nálezy se nacházejí v katastrech, kde již byl AMP dříve potvrzen. Negativním výsledkem skončilo vyšetření 44 vzorků. U šesti vzorků se čeká na výsledek. V oblasti s intenzivním odlovem bylo dosud uloveno 1081 divokých prasat. Nejvyšší odstřel byl zaznamenán v okresech Kroměříž (269) a Uherské Hradiště (239).

U žádného z odstřelených kusů v oblasti s intenzivním odlovem nebyl AMP zjištěn, informuje Státní veterinární správa na svém webu.

Počet odlovených divočáků v zamořené oblasti zatím dosáhl 11 kusů, výsledky vyšetření na a AMP u těchto kusů nejsou zatím k dispozici. Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj vydala zatím souhlas na umístění 30 kafilerních boxů, dalších deset žádostí se zpracovává.

Témata:  divočáci Zlínský kraj Jiří Čunek 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy