Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kostel, který zapálili žháři, vyroste příští rok na podzim

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava – Příští rok na podzim by měla začít výstavba nového dřevěného kostela v Třinci – Gutech. Ten původní, pocházející z poloviny 16. století, vyhořel minulý týden. Hotový by měl být na jaře 2019.

Náklady na stavbu nového kostela se odhadují na 20 milionů korun. Biskupství, které je vlastníkem, už nechalo vypracovat projekt. Novinářům to dnes řekl vedoucí stavebního odboru diecéze Václav Kotásek. Z velké části by je měla pokrýt pojistka. Peníze z dnes vyhlášené sbírky by se pak měly použít především na vybavení interiérů. „Už dnes víme, že nebudeme vytvářet kopie soch a obrazů, které tam byly. Budeme o tom ještě jednat s památkáři," řekl.

„Naším cílem je, aby vznikla co nejvěrnější vědecká rekonstrukce kostela. Kostel bude opět z dubového, jedlového a smrkového dřeva. To dodají biskupské lesy. Těžba dřeva by měla začít ještě letos v zimě," uvedl.

Konce srpna by pak měli odborníci rozebrat trosky, převézt použitelné prvky do skladů v Třinci. Z nich by měli vyčíst co nejvíce informací. „Například kde přesně byly kolíky, které spojovaly jednotlivé trámy. To vše bude potřeba vědět, až začne stavba," řekl.

Biskupství by podle jeho slov mělo získat stavební povolení na podzim příštího roku. Hned pak by měly začít práce. „Trámy se budou opracovávat na místě. Hrubá stavba bude hotova pravděpodobně ještě v zimě. Předpokládáme, že na jaře či v létě kostel zpřístupníme veřejnosti," doplnil.

Kostel shořel minulý týden v noci na středu, z úmyslného zapálení jsou obviněni tři mladíci. Dva z nich jsou ve vazbě.Pocházel z 16. století, velká část jeho vybavení byla původní a byly v něm i obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2011 a 2012 byl za 4,3 milionu korun zrekonstruován.

Témata:  EuroZprávy.cz architektura církev křesťanství

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy