Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další hoax vyvrácen: Vojáky do Jugoslávie neposlal Havel, ale Zeman

Václav Havel
Václav Havel
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Podle serveru Manipulátoři, který se zaměřuje na vyvracení tzv. hoaxů a dezinformací, operaci české armády v tehdejší válce v Jugoslávii odsouhlasila vláda Miloše Zemana, nikoliv prezident Václav Havel.

Server Manipulátoři.cz se zabývá vyvracením nepravdivých zpráv, tzv. hoaxů a dezinformací, které kolují českým zpravodajským světem. V pondělí vyvrátili mýtus o tom, že česká vojska vyslal na konci devadesátých let do Jugoslávie tehdejší prezident Václav Havel.

Válka v Jugoslávii byla sérií několika válečných konfliktů na území mnohonárodnostní Jugoslávie. Kromě slovinské války za nezávislost do jejího rámce patřila chorvatská válka za nezávislost (1991-1995), Válka v Bosně a Hercegovině (1992-1995) a Válka v Kosovu v letech 1998 - 1999, jejíž součástí bylo i bombardování ze strany Severoatlantické aliance NATO.

K bombardování mělo vést napadání jednotek NATO (mírové jednotky IFOR a SFOR) ze strany Srbska. Do akce NATO jsme jako čerstvý člen (vstoupili jsme 12. března 1999) zasáhli také. Podle Manipulátorů existuje kolem angažmá naší země v konfliktu řada mýtů a polopravda, jedním z nejznámějších je tvrzení, že prezident Václav Havel akci posvětil se slovy, že jde o "humanitární bombardování". 

Akce NATO nesla název Operation Allied Force (Operace Spojenecká síla) a za cíl si kladla zastavení násilní vůči kosovským Albáncům. 

Spojenecké nálety na vojenské cíle v bývalé Jugoslávii odsouhlasila vláda Miloše Zemana v době tzv. opoziční smlouvy. Podle Manipulátorů Zeman zásah konzultoval pouze s tehdejším ministrem zahraniční Janem Kavanem. „Vzhledem k tomu, že celá záležitost byla operativní, a že vyžadovala rozhodnutí v intervalu dvaceti až třiceti minut, po konzultaci s ministrem zahraničí jsem se rozhodl tak, jak jsem rozhodl, a to v sobotu odpoledne s tím, že jde o útoky na ryze vojenské, nikoli civilní cíle, a že se jedná o ty vojenské akce, které mají zabránit humanitární katastrofě,“ cituje server tehdejší Zemanova slova. 

Ač Havel o akci nerozhodoval, nestavěl se vůči ní odmítavě."Uvědomme si, že kdyby ten konflikt pokračoval, kdyby do toho nevstoupilo mezinárodní společenství v té či oné podobě, tak dříve či později bude do něj vtažena Albánie, Makedonie, Bulharsko, posléze Řecko a může vzniknout celobalkánský konflikt, který zákonitě přeroste v konflikt celoevropský, ne-li světový," uvedl 19. března 1999 Havel. 

Co se týče "humanitárního bombardování", údajná Havlova slova měl v roce 2014 zpochybnit Jan Jandourek v časopisu Reflex. „Václav Havel poskytl v roce 1999 před svou cestou do USA agentuře Reuters rozhovor, kde řekl: „Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby, nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů. Ale na základě své osobní zkušenosti jsem stejně silně přesvědčen, že jen čas dovolí objektivně zhodnotit to, co se děje v těchto dnech v Jugoslávii a dopad na NATO," zmiňuje citaci server. 

Václav Havel později sám odmítl, že by toto spojení použil. 

Témata:  Václav Havel Miloš Zeman hoax

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy