Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet exekucí na důchod v ČR dál roste, v červnu je mělo 88 tisíc lidí

Exekuce, ilustrační fotografie
Exekuce, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Exekucí na důchod v Česku dál přibývá. Na konci června je kvůli dluhům mělo bezmála 88.000 lidí. Bylo jich tak skoro o 3000 víc než na konci loňska. Od roku 2009 se počet téměř zdvojnásobil. Suma, kterou Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) letos za první pololetí ze starobních, invalidních a pozůstalostních penzí dlužníkům strhla a poslala věřitelům, činila 1,1 miliardy korun.

ČTK to řekla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Výrazněji podle ní přibylo exekucí na nemocenské dávky, mezi které patří nemocenská či mateřská.

"Průměrná výše srážky z důchodu ke konci června činila 2000 korun a průměrný věk důchodce s exekucí byl 61 let," přiblížila mluvčí. V Ústeckém kraji má exekuci každý dvacátý penzista či penzistka, v Karlovarském a Libereckém pak zhruba každý pětadvacátý. Častěji než starobním důchodcům sráží správa část penze důchodcům invalidním. Z nich má exekuci na důchod v Česku zhruba každý čtrnáctý, v Ústeckém kraji je to dokonce každý desátý.

Podle Buraňové se zvedá počet lidí, kteří jdou do penze s několika exekucemi. Když pracovali, srážel jim peníze z příjmu zaměstnavatel. Po něm to převzala správa. Vyrovnává například dluhy, které vznikly po pořízení věcí na prodejních zájezdech, při neplacení výživného, nesplácením půjčky či ručením za ni, na poplatcích za svoz odpadu, kvůli jízdě na černo či pokutám za parkování.

ČSSZ eviduje i případy, kdy lidem kvůli nízkému důchodu peníze strhávat nemůže. Musí jim totiž zůstat nezabavitelná částka na živobytí. "To ale neznamená, že dluh zanikl," zdůraznila Buraňová. Když výše důchodu díky valorizaci či změně počtu vyživovaných osob nezabavitelné minimum překročí, začne úřad hned se srážkami. Částka, kterou není možné zabavit a z níž se nedá strhávat, letos činí 6155 korun. Na každou vyživovanou osobu se zvedá o 1539 korun. Bez omezení se může srážet ze sumy nad 9232 koru.

V roce 2000 evidovala správa asi 15.700 penzí s exekucí. V roce 2011 jich bylo skoro čtyřikrát víc. V roce 2014 překročil počet 75.000. Na konci loňska byl pak ještě zhruba o 10.000 vyšší. I když v posledních letech případů přibývalo o něco pomaleji, množství stále roste.

Témata:  důchody důchodci Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) exekuce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy