Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rostoucí napětí na trhu práce vede k rychlejšímu růstu mezd, roste i cena nemovitostí

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha – Stupňující se napětí na trhu práce vede k rychlejšímu zvyšování mezd. Současně ale také roste cena nemovitostí a objem půjček na bydlení.

Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady České národní banky ze 3. srpna, který dnes centrální banka zveřejnila. Členové rady se shodovali na pozitivním hodnocení současného ekonomického vývoje i na tom, že časování dalších kroků při zvyšování úrokových sazeb bude podmíněno vývojem všech klíčových makroekonomických veličin, včetně kurzu koruny.

Poprvé od února 2008 bankovní rada ČNB 3. srpna zvýšila úrokové sazby. Základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, rada jednomyslně zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta.

Jednotný názor panoval také v tom, že zvýšení úrokových sazeb bude dalším krokem v návratu ke standardní formě provádění měnové politiky. Ta se však zejména vlivem 'překoupenosti' koruny na devizovém trhu stále nenachází v 'normálních časech', tudíž by bylo předčasné obnovit zveřejňování číselné prognózy kurzu.

V diskuzi rizik a nejistot byly na jednání rady rovněž zmíněny politicko-ekonomické nejistoty vývoje v EU a v dalších světových ekonomikách. Zaznělo, že současný relativně příznivý zahraniční vývoj může být zranitelný. Zvýšení domácích úrokových sazeb vytvoří ČNB prostor pro případnou reakci na takovýto nepříznivý vývoj, dodala rada.

Témata:  ČNB práce mzdy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy