Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spotřeba nealkoholických nápojů v Česku roste

Nápoj, ilustrační foto
Nápoj, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Spotřeba nealkoholických nápojů v Česku loni vzrostla o téměř dvě procenta. Každý Čech loni vypil v průměru 215 litrů nealkoholických nápojů, předloni to bylo 212 litrů.

Kromě počasí se na růstu podepsalo zlepšení ekonomické nálady a ochota lidí víc utrácet. ČTK o tom dnes informoval Svaz výrobců nealkoholických nápojů. Ve spotřebě dominují limonády, následuje balená voda.

Z celkového objemu 2,3 miliardy litrů spotřebovaných nealkoholických nápojů na každého Čecha připadá 124 litrů sycených nápojů a 50 litrů balených vod. Limonády se na spotřebě nealka podílejí 57 procenty, balená voda téměř čtvrtinou. Sirupy loni tvořily 15 procent prodejů a džusy pět procent.

V letním horku lidé pijí více vodu, v chladnějších měsících slazené nápoje. "Češi rádi zkouší nové nápoje, boom ochucených nealkoholických piv je už minulostí, letos zaznamenáváme v souvislosti se zdravým životním stylem posun spotřebitelské poptávky k nápojům se sníženým energetickým obsahem," uvedl prezident svazu Jiří Pražan.

Témata:  nápoje lidé Češi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy