Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřad pro dohled nad hospodařením politikům zahájil kvůli řáhnovým volbám dvě řízení se stranami

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zahájil první správní řízení se dvěma subjekty. Týkají se říjnových voleb do Poslanecké sněmovny.

V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis. Úřad jednomu ze subjektů vytýká účast na předvolební kampani bez předchozí registrace, druhému kandidujícímu subjektu chybějící informaci o zadavateli a zpracovateli u volebních materiálů. Konkrétní názvy Weis neuvedl.

Podle Weise úřad v krátké době zahájí další správní řízení, i se dvěma dnes oznámenými jich bude nejméně šest. Na dalších věcech se pracuje.

Úřad u dvou subjektů shledal, že by mohla být porušena zákonná pravidla vedení volební kampaně. "V prvním případě se jedná o účast na kampani bez předchozí registrace ve zvláštním registru úřadu prostřednictvím inzerce v celostátním deníku. V případě druhém se jedná o skutečnost, že kandidující subjekt nezajistil, aby volební materiály obsahovaly informaci o zadavateli a zpracovateli," informoval Weis.

Doručením o zahájení správního řízení začne běžet třicetidenní lhůta pro vydání rozhodnutí. Podle Weise je správní řízení neveřejné, a proto nelze podávat podrobnější informace. "V okamžiku, kdy rozhodnutí úřadu budou v právní moci, budeme o výsledku předmětných správních řízení adekvátně informovat veřejnost," doplnil Weis.

Témata:  volby 2017 Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran volby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy