reklama

Přepočet může znamenat změnu v tom, kteří čtyři kandidáti ODS získají v kraji poslanecký mandát, případně v jakém pořadí se umístí. Celkové rozvržení sil ve Sněmovně však přepočet neovlivní.

Soud si vyžádal volební dokumentaci z 915 okrsků. "V takovém rozsahu NSS volby dosud nepřezkoumával," řekl dnes novinářům předseda volebního senátu Tomáš Langášek. Do kontroly se příští týden zapojí prakticky všichni zaměstnanci soudu.

Na neděli 19. listopadu soud svolal veřejné jednání, kde stížnost projedná. O den později má poprvé zasednout Sněmovna, soud se proto snaží ještě předtím udělat jasno. Soud na jednání předvolal zástupce Státní volební komise, pisatele stížnosti i čtyři zvolené poslance za ODS ve středních Čechách, tedy Jana Skopečka, Petra Bendla, Veroniku Vrecionovou a Vojtěcha Munzara.

Nelze vyloučit, že chyb bylo tolik, že mohly ovlivnit zvolení některých poslanců za ODS. Problémy spočívají jednak v nezapočítaných hlasech z rubové strany hlasovacího lístku, jednak v chybném připočítávání preferencí pro první čtyři kandidáty i na volebních lístcích, kde voliči nikoho nekroužkovali. Zkušenost z dřívějších let svědčí o tom, že oboustranné hlasovací lístky působí potíže. "Může to vést k systémové nerovnosti mezi kandidáty," míní předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Přepočet hlasů by teoreticky mohl pomoci například Martinu Kupkovi, který kandidoval z 31. pozice. Podle nynějšího součtu získal Kupka 4168 hlasů, více než Vrecionová a Munzar, na zvolení to ale nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů.