Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi na svých domácích mazlíčcích nešetří, ročně za ně utratí dvě miliardy

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Češi za péči o domácí mazlíčky utratí dvě miliardy korun ročně. Do výdajů jsou zahrnuty všechny služby, tedy veterinární péče, ale třeba i psí kosmetické salony nebo psí hotely.

Při započtení nákladů na pořízení zvířete, krmiva a dalších potřeb pro chov částka činí 12,6 miliardy korun ročně. Vyplývá to z údajů, které Český statistický úřad zveřejnil v časopise Statistika&My.

Pro srovnání statistici uvádějí, že dvě miliardy korun ročně vynaloží české domácnosti třeba za papírenské zboží, psací a kreslicí potřeby, anebo za jízdní kola. Útraty 12,6 miliardy korun jsou pak srovnatelné s výdaji na pojištění související s dopravou nebo útratám za knihy, noviny a papírenské zboží.

Domácnosti utrácejí za domácí zvířata čím dál více peněz. Mezi lety 2009 a 2015 se zvýšily výdaje na veterinární a ostatní služby o čtvrtinu. Nejvyšší objem peněz vydávají na zvířecí miláčky domácnosti bez dětí, kam patří například senioři. V bezdětných domácnostech jsou výdaje přibližně o 73 procent vyšší proti domácnostem s dětmi.

Z údajů ČSÚ vyplývá, že předloni mělo psa 28 procent a kočku 19 procent domácností. Češi se tak v Evropě řadí k chovatelské špičce.

Témata:  Češi lidé zvířata psi kočky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy