Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strany mají už jen jeden den. Do úterka musí být podány přihlášky ke sněmovním volbám

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Už jen den zbývá stranám a hnutím na to, aby se přihlásily do sněmovních voleb, které se uskuteční 20. a 21. října.. Lhůta pro předložení kandidátních listin skončí v úterý v 16:00. Dle dosavadních průzkumů by volby vyhrálo ANO. Poslance budou mít zřejmě i ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09 a lidovci. Uspět by mohly ale i menší strany.

Podle seznamu Úřadu pro dohled nad hospodařením stran a hnutí by adepty na poslance mohlo letos předložit 28 volebních uskupení, což je o čtyři více než při předčasných volbách do Sněmovny před čtyřmi lety. O tři roky dříve se do řádných voleb do dolní komory Parlamentu přihlásilo 27 seskupení.

Kandidátní listiny je třeba předložit krajským úřadům a pražskému magistrátu. Bezchybné kandidátky pak počátkem září zaregistrují.

Předpokládaným vítězem voleb by mělo být ANO 2011. Místa ve Sněmovně by podle volebních modelů měly obhájit také ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Z ostatních uskupení mají podle průzkumů největší šanci SPD Tomia Okamury a Česká pirátská strana.

Do Sněmovny by chtěli proniknout také Svobodní a Zelení, obdobně jako Realisté a Rozumní. Stejné ambice mají Strana práv občanů a Severočeši.cz. Z dalších stran na soupisce figurují Občanská demokratická aliance nebo Národní socialisté, Nechybějí ani Národní demokracie, Blok proti islamizaci a Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Mezi kandidujícími stranami by tradičně měly být také monarchistická strana Koruna Česká či Česká strana národně sociální. Mezi nováčky v boji o Sněmovnu patří tři hnutí - Cesta odpovědné společnosti, Referendum o Evropské unii a pražská Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky politické strany volby 2017 volby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy