Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Názor V4 na Brusel? Členství země v EU nejvíce podporují Poláci, nejméně Češi

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - V červnovém šetření položilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) všem dotázaným čtyři otázky zkoumající postoje k Evropské unii a k zapojení České republiky v ní. Pod zastřešením CEORG v průběhu června a července byly srovnatelné otázky položeny i respondentům v Polsku , v Maďarsku a na Slovensku. S členstvím své země v EU vyjadřuje souhlas většina občanů V4.

Občané Česka a Slovenska v porovnání s Maďary a Poláky více upřednostňují národní suverenitu před efektivností EU posilované na její úkor.

V Polsku souhlasí s členstvím země v EU 88 procent lidí, následuje Maďarsko s 82procentní podporou a Slovensko, kde se kladně vyjádřilo ohledně členství v unii 74 procent lidí. V ČR souhlasí s členství v EU 56 procent občanů.

25 procent Poláků a Slováků a 22 procent Maďarů považuje vliv své země na rozhodnutí a jednání EU za dostatečný, naproti tomu podle dvou třetin je nedostatečný. V Česku vnímá vliv země na unijní jednání jako dostatečný 15 procent lidí a 76 procent jako nedostatečný.

Autoři průzkumů rovněž zjišťovali, zda lidé v zemích V4 pokládají za důležitější schopnost unie jednat jako celek i na úkor nezávislosti členských zemí, nebo nezávislost členských zemí i na úkor schopnosti EU jednat jako celek. Podle jejich zjištění pro efektivnost jednání EU se vyjádřila třetina Poláků a Maďarů, naopak 43 procent Poláků a 55 procent Maďarů pokládá za důležitější nezávislost členských zemí.

Mezi Slováky 22 procent dotázaných podpořilo efektivnosti unie na úkor národní suverenity a 67 procent nezávislost členských zemí. V Česku to bylo 16 procent ku 66 procentům.

V případě vzniku tzv. vícerychlostní Evropy by Poláci většinou chtěli, aby se jejich země zapojila do skupiny úžeji spolupracujících a rychleji se integrujících zemí, Češi a Slováci se kloní spíše k volnější spolupráci a pomalejší integraci, v Maďarsku jsou podíly zastánců obou názorů téměř vyrovnané.

Témata:  EU průzkumy Češi Visegradská čtyřka Polsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy