Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi pomáhají: Petice vyzývá vládu k přijetí syrských dětí, podepsali ji i čeští umělci

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Petice s názvem Češi pomáhají vyzývá českou vládu, aby dodržela vlastní závazek přijmout 1500 uprchlíků. Svůj slib může kabinet splnit tím, že do ČR přijdou syrské matky s dětmi, uvádějí autoři projektu na webových stránkách.

K petici se připojil třeba cestoval a publicista Dan Přibáň. Věří, že pomoc dětem nevyvolá u české veřejnosti obavy z narušení bezpečnosti země. "Československo v minulosti přijímalo opuštěné děti třeba z Namibie, není to nic, co by se tu v minulosti nedělalo. Proto mi to připadá logické a zároveň akceptovatelné širší veřejností," popsal Přibáň.

Dodal, že děti s matkami by u Čechů nemusely vyvolávat strach. "Už jsem mockrát slyšel, že se všichni bojí mladých mužů s iPhony," odkázal cestovatel na starší výrok prezidenta Miloše Zemana o migrantech. "V uprchlických táborech je ale také spousta opuštěných dětí," dodal.

Autoři petice připomínají české politické reprezentaci závazek z července 2015, kdy vláda rozhodla, že Česko dobrovolně přijme 1500 uprchlíků. "Vyzýváme proto vládu České republiky, aby tento slib naplnila a aby v rámci tohoto vlastního závazku přijala především syrské matky s dětmi, neboť to je nezranitelnější skupina, která dnes strádá v přeplněných utečeneckých táborech," píše se v petici.

Prohlášení sestavila skupina lidí, která se zformovala ve facebookové skupině "Syrské děti do Česka". Ta vznikla na začátku dubna 2017 jako reakce na záběry obětí chemického útoku v syrském Idlíbu.

Mezi první stovkou osob, které prostřednictvím webového formuláře připojili svůj podpis, jsou herci David Matásek a Jan Hrušínský, jedna z Wintonových dětí, bioložka Ruth Hálová nebo překladatelka Šárka Fialová.

Témata:  uprchlíci Česká republika petice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy