Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S válečným veteránem Klemešem se ve Strašnicích rozloučily stovky lidí

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Stovky lidí se dnes rozloučily s veteránem Jaroslavem Klemešem. Poslední žijící výsadkář z druhé světové války byl pohřben v pražských Strašnicích s vojenskými poctami. Do Velké obřadní síně přišly desítky současných výsadkářů i špičky ministerstva obrany a armády.

Klemeš, držitel řady vyznamenání včetně nejvyššího státního ocenění Řádu bílého lva, zemřel minulý týden v pondělí ve věku 95 let.

Výsadkáři, jimž se stal patronem, mu stáli u rakve čestnou stráž. Nad strašnickým krematoriem před začátkem obřadu přeletěly dva bitevní vrtulníky české armády a při státní hymně zazněly tři čestné salvy. Mezi přítomnými byli předseda Sněmovny Jan Hamáček, ministr obrany Martin Stropnický, náčelník generálního štábu Josef Bečvář nebo pražský arcibiskup Dominik Duka. Věnce poslaly desítky institucí a lidí včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky.

S Klemešem se přišli rozloučit i váleční veteráni včetně dalšího držitele Řádu bílého lva, pilota RAF Emila Bočka, který pronesl jednu ze smutečních řečí. "Byl jsi čestný, spravedlivý, laskavý. Myslel jsi na všechny kolem sebe," řekl Boček při vzpomínce na svého přítele. "Jaroušku, kamaráde, slibuji ti, že tu zůstaneš s námi. Odpočívej v pokoji, měl jsem tě rád, bude mi po tobě smutno," dodal.

Zástupce náčelníka generálního štábu Aleš Opata připomněl, že Klemeš navrhl heslo chrudimského výsadkového praporu Pot šetří krev. Poznamenal, že pomohl vybudovat pevné bratrstvo českých parašutistů.

Příslušník československého zahraničního odboje za druhé světové války Klemeš se narodil v roce 1922 na Slovensku. "Ještě mu nebylo 18, když složitě utíkal přes Maďarsko, Bulharsko, Řecko do Francie, aby mohl někde bojovat proti fašismu, který napadl jeho vlast," řekl Stropnický. V Británii absolvoval výsadkářský výcvik a v únoru 1945 byl vysazen jako radista skupiny Platinum-Pewter. V noci na 17. února 1945 přistál poblíž Nasavrk na Chrudimsku a z protektorátu vysílal zprávy do Anglie. S vysílačkou Anna se zapojil i do pražského povstání.

Bečvář poznamenal, že výsadek do protektorátu byla "jízdenka jedním směrem", kdy nikdo nevěděl, jak vše dopadne.

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický Josef Bečvář

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy