Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schvalování ústavní novely o zbraních se v Senátu pravděpodobně pozdrží

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Bezpečnostní výbor horní komory dnes na návrh senátora Václava Lásky (za SZ) přerušil projednávání novely ústavního zákona, která má dát majitelům legálně držených zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti Česka.

Návrhu chyběly prováděcí předpisy, zejména plánovaný zákon o držení zbraní za účelem plnění úkolů obrany státu.

Novela, kterou předložilo 35 poslanců a podporuje ji ministerstvo vnitra, je reakcí na spornou evropskou směrnici, která zpřísňuje držení střelných zbraní. "Projednávaný návrh není nástroj k obraně proti směrnici. Je to jen gesto či vzkaz," uvedl Láska s tím, že používat k tomu ústavní zákon je "velmi diskutabilní".

Senátor připomněl, že proti návrhu se postavilo ministerstvo obrany nebo organizace Amnesty International. Podle ní by Senát měl novelu odmítnout, neboť "stát nemá právo chtít po svých civilních občanech bránit stát". Senátní ústavní komise už dříve novelu označila za nepotřebnou, ke zvýšení národní bezpečnosti by prý nepomohla.

Novela má do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Norma podle předkladatelů nevybízí k hromadnému ozbrojování občanů, mohla by ale pomoci v obraně proti teroristům.

Témata:  zbraně Senát Parlamentu České republiky Václav Láska

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy