Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pyrotechnici zlikvidovali ve Vrběticích dalších 200 kusů munice

Výbušnina, ilustrační foto
Výbušnina, ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Zlín - Pyrotechnici za šest týdnů zlikvidovali již 200 kusů munice, kterou našli při ohledání druhého epicentra exploze ve Vrběticích na Zlínsku. Ohledání prvního vybuchlého muničního skladu skončilo v polovině června.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 téhož roku 3. prosince. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

"Ohledání skladu číslo 12 je pro všechny zúčastněné mnohem náročnější a zdlouhavější vzhledem k charakteru exploze a množství nevybuchlé munice, zbraní a úlomků munice, které zde po výbuchu zůstaly. Stanovený stometrový okruh kolem torza muničního skladu prohledávají po jednotlivých sektorech od nejzazšího okraje směrem dovnitř," řekla dnes zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

V jižní části areálu se také dělá plošný pyrotechnický sběr. "Zpočátku se na něm kromě policejních pyrotechniků podíleli také policisté ze zásahových jednotek Moravskoslezského a Jihomoravského kraje, od 1. srpna jsou do této činnosti zařazeni místo policistů zásahových jednotek čtyři armádní pyrotechnici pod vedením policejního pyrotechnika. Práci jim komplikuje mnoho vzrostlých náletových dřevin," dodala mluvčí.

V uzavřeném areálu, kde je zakázáno lovit, se také přemnožila zvěř. Velitel zásahu po dohodě s myslivci rozhodl o stanovení pěti míst, takzvaných záběhů, které zjednoduší migraci zvěře ze střeženého prostoru.

Témata:  výbuch ve Vrběticích na Zlínsku munice Zlínský kraj bomby

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy