Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři lidé ze struktur policie byli obviněni po zásahu ÚOOZ

Lenka Bradáčová, vrchni státní zástupkyně
Lenka Bradáčová, vrchni státní zástupkyně
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinil po zásahu ve vnitřních strukturách policie tři lidi. Jeden z nich je příslušníkem protikorupční policie a další členem Celní správy ČR. Na webu o tom dnes informovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku souvisí podle ní s neoprávněným předáváním informací z trestních řízení a uzavřených systémů bezpečnostních složek. Prověřování případu trvalo tři roky. K totožnosti třetího obviněného Bradáčová nic neuvedla.

Policie se případem začala zabývat už v říjnu 2013. O rok později bylo vyšetřování delegováno na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Důvodem byla podle Bradáčové "ekonomika a samotné naplnění účelu trestního řízení".

Kromě zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku padlo obvinění také za přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a rovněž za podplacení.

Tříleté vyšetřování vyvrcholilo středečním zásahem. Souvisí s ním zřejmě i dnešní akce, kdy detektivové ÚOOZ prohledávali kancelář pražské městské státní zástupkyně Dagmar Máchové.

Témata:  ÚOOZ Lenka Bradáčová Policie ČR

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy