Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát schválil příspěvek na mobilitu pro postižené

Protézy
Protézy
Foto: MUDr. Jana Táborská

Praha - Senát dnes schválil novelu, podle níž budou podmínky pro poskytování dávek na takzvané zvláštní pomůcky zdravotně postiženým lidem mírnější. Zvýší se také příspěvek na mobilitu.

Úpravy zákona by měly podle zástupce předkladatelů Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) zlepšit přístup zdravotně postižených ke zvláštním pomůckám, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a pomáhají handicapovaným lidem vrátit se do běžného života.

Zatímco nyní mohou zdravotně postižení lidé dostat bez posuzování svých příjmů dotaci na pomůcku dražší než 24.000 korun, nově hranice klesne na 10.000 korun. Pod tuto cenovou mez na dotaci dosáhnou v případě, že nebudou mít příjmy vyšší než osminásobek životního minima. Příspěvek na mobilitu vzroste se současných 400 na 550 korun měsíčně.

Změny z nynější novely se budou týkat také příspěvků na pořízení automobilu. Dotaci bude moci stát nově poskytovat už po sedmi letech místo nynějších deseti let. Jeho výše se ale bude odvíjet od příjmů celé domácnosti tělesně postiženého člověka. Bude moci dosáhnout 100.000 až 200.000 korun. Jinak se při rozhodování o příspěvcích už nemají zkoumat celkové majetkové a sociální poměry handicapovaných lidí.

Předkladatelé zdůvodňují změny koaličním slibem zrušit "prvky asociální politiky", které podle nich zavedl někdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Senátor Vladimír Plaček (ČSSD) upozornil ale na to, že jej nedostávají zdravotně postižení, kteří žijí v pobytových zařízeních sociálních služeb, domovech pro handicapované osoby nebo v domovech pro seniory. "Těmto lidem je příspěvek upírán nebo odebírán," řekl.

Témata:  zdravotně postižení Senát Parlamentu České republiky zákony

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy