Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vězeňský autobus Pirátů s Nečasovou rozčílil její advokáty, chtějí odstranění její podobizny

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pirátská strana tento týden vyrazila do volební kampaně s "vězeňským autobusem". Advokáti Jany Nečasové (dříve Nagyové) požadují, aby z něj byla odstraněna podoba někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase.

V předžalobní výzvě žádají zástupci Nečasové také omluvu, v opačném případě hrozí právními kroky.

Nečasová je jedním z pěti cestujících vyobrazených na boku autobusu. Na karikatuře drží loutku v podobě expremiéra Nečase s odkazem na případ údajného zneužití vojenské rozvědky. Kresby doprovází slogan "Pusťte nás na ně! Protože my jsme ti hlídací psi."

Podle advokáta Adama Černého strana použila podobu jeho klientky protiprávně a zařazením předsedy Pirátů Ivana Bartoše s obuškem do kresby navíc propaguje fyzické násilí proti jeho klientce.

Černý namítá, že počínání Pirátů zasahuje i do presumpce neviny a práva na spravedlivý proces. "Otázka, zda vyobrazení naplňuje znaky trestného činu, je na posouzení orgánů v trestním řízení, nicméně již v současné době je zřejmé, že vyobrazení obsahující podobu klientky jsou protizákonná a protiústavní," uvádí Černý. Nečasová prostřednictvím zástupců namítá i to, že kresba může ohrozit její život, zdraví a vážnost a způsobit tím vážnou újmu.

Témata:  Jana Nagyová Česká pirátská strana EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy