Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to bude s novým sídlem NKÚ? Poslanci se přeli s ministerstvem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Ministerstvo financí a sněmovní kontrolní výbor se opět dostaly do ostré výměny názorů kvůli financím na stavbu nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Poslanci tvrdí, že o stavbě sídla už loni rozhodl sněmovní rozpočtový výbor, vláda proto nemá o stavbě rozhodovat, ale jen schválit uvolnění peněz. Zástupci ministerstva oponovali s tím, že podle zákona o tom vláda má právo rozhodnout. Ministerstvo má prý pochybnosti o hospodárnosti této investice.

Aby NKÚ mohl pro stavbu využít ušetřené peníze z předchozích let, musí podle zákona požádat vládu o souhlas s použitím nároků z tzv. nespotřebovaných neprofilujících nároků na profilující výdaje.

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) už byl výborem dvakrát vyzván, aby návrh bez zbytečného odkladu zařadil na jednání vlády. Předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM) uvedl, že ani dnešní jednání kontrolního výboru nerozptýlilo jeho podezření, že výstavba nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu je ze strany ministerstva financí záměrně zdržována.

Václav Votava (ČSSD), předseda rozpočtového výboru, zdůrazňoval, že o stavbě už rozhodl rozpočtový výbor loni. Podle zákona schvaluje návrh rozpočtu NKÚ právě rozpočtový výbor. Nevyloučil, že když vláda materiál neschválí, navrhne, aby peníze na stavbu nového sídla šly rovnou ze státního rozpočtu a nikoli z ušetřených výdajů. Dodal, že kabinet Bohuslava Sobotky nemá rozhodovat o tom, jestli stavba bude, nebo nebude, protože to už bylo rozhodnuto usnesením rozpočtového výboru a usnesením Sněmovny.

Ministerstvo však podle náměstka Ondřeje Závodského postupuje zcela záměrně postupuje podle všech právních předpisů, kterými je vázáno. Úřad už také žádal o vynětí materiálu z meziresortního připomínkového řízení, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tomu nevyhověl, uvedl.

Ministerstvo k návrhu na uvolnění peněz připojilo svůj alternativní návrh. „Ministerstvo financí, jestliže má představu o tom, že něco je neúčelné, nehospodárné, neefektivní a nebo nejsou vyjasněny a rozptýleny naše obavy, tak prostě se svým názorem netají a do vnějšího připomínkového řízení, ke kterému bylo zavázáno, tak prostě tyto názory přidalo," dodal.

Ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu poslancům řekla, že od 1. března platí novela zákona o nakládání s majetkem státu a vláda má podle ní v kompetenci rozhodovat o umístění organizačních složek státu.

Poslanci debatu nakonec přerušili a odhlasovali si, že na příštím jednání chtějí osobně ministra Babiše. Ten se z jednání omluvil kvůli pracovní cestě, za což čelil kritice šéfa kontrolního výboru Koníčka.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy