Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České a izraelské speciální jednotky dokončily společný výcvik

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Pixabay

Praha/Jeruzalém - V Izraeli na základně Ceelim v Negevské poušti tento týden skončilo čtrnáctidenní vojenské cvičení speciálních sil izraelské a české armády. Vojáci se zdokonalovali ve střelbě a odstřelování. Píše o tom list The Jerusalem Post.

Mluvčí generálního štábu Jan Šulc ČTK konání společného cvičení potvrdil. Velitel izraelské elitní jednotky Duvdevan, která se cvičení zúčastnila, řekl, že pro jeho oddíl šlo o "smysluplnou a užitečnou" zkušenost. Specialisté cvičili v zastavěné části základny.

Za Českou republiku se akce zúčastnili příslušníci 601. skupiny českých speciálních sil. Pro Čechy to byla první příležitost podělit se o znalost boje v městském prostředí s izraelskou elitní jednotkou.

Čeští specialisté byli nasazeni do několika zahraničních misí včetně Afghánistánu či Mali. Jednotka Duvdevan je vysílána na tajné operace na nepřátelské území a loni ji za její mimořádné výkony vyznamenal náčelník generálního štábu izraelské armády Gadi Eisenkot.

Témata:  Armáda České Republiky Izraelská armáda Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy