Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidátky do podzimních voleb ve všech krajích postaví celkem 21 subjektů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Lidé budou moci v říjnových sněmovních volbách vybírat ve všech krajích 21 volebních uskupení z celkového počtu 31, která své adepty na poslance letos přihlásily. Čtyři mají své zástupce pouze v jednom kraji či v Praze, další dvě daly dohromady po dvou kandidátkách. Informuje o tom ČTK.

Ve všech regionech včetně Prahy nabídly své adepty všechny hlavní parlamentní strany, tedy ANO 2011, ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Celorepublikové pokrytí mají rovněž hnutí SPD Tomia Okamury, Strana práv občanů, Piráti, Zelení, Svobodní, Realisté, Rozumní a ODA. Stejně tak i Dělnická strana sociální spravedlnosti, Řád národa - Vlastenecká unie, Blok proti islamizaci - Obrana domova, Referendum o Evropské unii, republikánská strana Miroslava Sládka a nové uskupení Sportovci pro společnost.

Občané 2011 mají zastoupení jen v Praze a Plzeňském kraji, Unie H.A.V.E.L 17 jen v hlavním městě a ve středních Čechách. Pouze v Praze postavily kandidátku strana Volte Pravý Blok a hnutí Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí. Uskupení Národ Sobě figuruje jen na jižní Moravě, Česká národní fronta se do volebního klání přihlásila pouze na Moravě severní.

Pouze v Karlovarském kraji chybí Cesta odpovědné společnosti, podobně jako nové uskupení Radostné Česko namířené proti elektronické evidenci tržeb, které navíc nekandiduje ani v Libereckém kraji. Uskupení Dobrá volba 2016, které založil bývalý místopředseda TOP 09 Pavol Lukša, nemá kandidátky ve třech regionech, Česká strana národně sociální ve čtyřech.

Volby se uskuteční ve dnech 20. až 21. října. Volební systém počítá se čtrnácti volebními obvody - kraji, jejichž velikost se liší podle počtu obyvatel.

Témata:  volby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy