reklama

Podle předběžných odhadů jde na Šumavě o škody srovnatelné s orkánem Niklas, který na jaře 2015 na Šumavě vyvrátil 35.000 krychlových metrů dřeva. "Stále hrozí, že některé nalomené stromy ještě spadnou. Navíc je nebezpečí i v tom, že na místech pracuje technika a není ideální, pokud tudy ještě procházejí turisté. Proto apelujeme na návštěvníky, aby se v těchto dnech vyhnuli výletům v jižní části Šumavy," uvedl mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Dodal, že národní park v pondělí požádá o vydání zákazu vstupu do lesů na některé vybrané úseky. Nařízení může vydat obec s rozšířenou působností, což jsou v případě Nové Pece a Stožce Prachatice. "Pokud by pak někdo tento zákaz porušil, může být potrestán pokutou," řekl Dvořák.

Odstraňování škod bude podle předběžných odhadů trvat několik dnů. "Zatím nedokážeme určit, kolik kubických metrů dřeva bylo zničeno. Konkrétnější čísla bychom mohli znát v polovině týdne," uvedl mluvčí.

Zákaz vstupu do lesů na východě Čech

Na Náchodsku a Trutnovsku v okolí Červeného Kostelce a Choustníkova Hradiště bylo vyvráceno, zlomeno, nalomeno nebo jinak poškozeno 22.000 metrů krychlových dřeva, uvedla v pondělí mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

Městský úřad ve Dvoře Králové vydal zákaz vstupů do lesů v katastrálním území Kohoutov, Kladruby u Kohoutova, Dolní Vlčkovice a Choustníkovo Hradiště. Opatření, na které budou u vstupních cest do lesů upozorňovat informační tabule bude platit do 17. listopadu. "Zákaz vstupu do lesa, o který požádaly Lesy ČR a Městské lesy Jaroměř, se netýká vlastníků lesa, jejich zástupců nebo pověřených osob, které budou v lesních porostech zpracovávat poškozené a nebezpečné stromy, a myslivců," uvedla mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková.

Radnice v Náchodě veřejnou vyhláškou zakázala vstup do lesů v katastrech obcí Brzice, Harcov, Újezdec u Hořiček, Křižanov u Mezilečí, Mezilečí, Posadov, Proruby a Slatina nad Úpou do 15. listopadu.