Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se stále častěji na dovolenou vydávají letecky, Hitem je Dubaj, posiluje i Bulharsko

British Airways, ilustrační fotografie
British Airways, ilustrační fotografie
Foto: britishairways.com

Praha - Létání se pro Čechy stává, spolu s jejich rostoucími příjmy, stále dostupnější záležitostí. Podíl letecké dopravy na zájezdech organizovaných cestovními kancelářemi se letos pohybuje mezi 55 a 60 procenty. Pražské Letiště Václava Havla odbavilo během letošního prvního pololetí 6,76 milionu cestujících, meziročně o 21 procent více.

Podle cestovního portálu Invia.cz se v letošní dovolenkové sezoně podíl leteckých zájezdů zvýšil o devět procentních bodů proti loňskému roku. Celkem 64 procent turistů agentury využilo letecké přepravy.

"Turisté se postupně učí létat i do klasických evropských zemí jako Itálie, Bulharsko nebo Řecko, u kterých jsme v minulosti zaznamenávali častější zájem o jiné druhy dopravy," uvedl marketingový ředitel agentury Michal Tůma.

Zájem o cestu na dovolenou v letadle roste stejně rychle jako podíl lidí, kteří volí dovolenou v režimu all-inclusive. Dovolenkáři tak hledají co největší pohodlí a snaží se ušetřit co nejvíce času. "Jsou mezi nimi i lidé, kteří na svou druhou nebo třetí dovolenou jedou vlastním autem, popřípadě jiným dopravním prostředkem," řekl místopředseda Asociace cestovních kancelářů Jan Papež.

V posledních třech letech je podle něj naprostým "tygrem" v růstu počtu klientů Dubaj. Velký růst zaznamenalo i Bulharsko. V zimních měsících pak Thajsko a Vietnam.

Nejvíce cestujících, kteří pražské letiště využili, cestovalo letadly po Evropě. Letiště očekává, že se celkový počet odbavených cestujících za celý letošní rok přiblíží hranici 15 milionů.

Témata:  cestování Češi letectví a letadla

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy