Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnávání Ukrajinců v zemědělství a potravinářství by se mělo zrychlit, vláda schválila nový projekt

Sklizeň brambor
Sklizeň brambor
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Projekt, díky němuž by se mělo zjednodušit zaměstnávání pracovníků z Ukrajiny v české zemědělské a potravinářské výrobě, dnes vláda schválila. Cizinci by podle návrhu mohli práci vykonávat od půl do jednoho roku, má jít o 1500 lidí.

Projekt by neměl podle ministerstva narušovat český trh práce. Šlo by o pracovní pozice, které by měly být standardně zveřejněné v centrální evidenci volných pracovních míst, na která můžou být najímáni držitelé zaměstnanecké karty. Už dříve zástupci Agrární komory uvedli, že v během sezony chybí v českém agrárním resortu až 15.000 lidí.

"Cílem opatření je rychlé a efektivní přednostní přijetí žádosti o zaměstnaneckou kartu bez nutnosti registrace v rezervačním systému k podání žádosti," uvedl úřad.

Při výběru pracovníků budou jako garanti působit oborové organizace jako jsou Agrární komora ČR, Potravinářská komora ČR nebo Zemědělský svaz ČR. Projekt počítá s navýšením služebních míst na ministerstvu vnitra o čtyři posty, jedno místo na ministerstvu zahraničních věcí a o sedm na Státním úřadu inspekce práce.

Vláda letos v únoru rozhodla, že původně stanovená kvóta zaměstnanců z Ukrajiny bude moci překročit 5000 lidí. Ministerstvo zahraničí od února zvýšilo měsíční kvótu pro přijímání žádostí o pracovní povolení pro Ukrajince z 320 na 400. Po schválení personálního posílení generálního konzulátu ve Lvově, o kterém vláda rozhodla v únoru, se může kvóta zvýšit na 800.

Témata:  cizinci vláda zemědělci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy