Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S prodejem vepřína v Letech musí dát souhlas akcionáři AGPI, čeká je klíčové hlasování

Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.
Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Lety (Písecko) - Vláda dnes rozhodla, že od firmy AGPI odkoupí vepřín v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého protektorátního koncentračního tábora pro Romy. Až AGPI podepíše kupní smlouvu na prodej areálu státu, musí dát souhlas s prodejem ještě akcionáři AGPI na valné hromadě. Kupní smlouva nabude účinnosti po Novém roce. ČTK to dnes řekl místopředseda představenstva AGPI Jan Čech. 

Vláda dnes rozhodla, že Česko odkoupí vepřín v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého protektorátního koncentračního tábora pro Romy. Stát dosud nezveřejnil částku, na níž se domluvil s firmou AGPI, která přijala nabídku vlády před dvěma týdny.

Jan Čech tvrdí, že zatím neví, za kolik vláda vepřín nakonec odkoupí, a proto nebude cenu komentovat. Potvrdil, že vepřín, který je na pozemku o rozloze 7,1 hektaru a v jehož 13 halách je 13.000 prasat, by firma prodala bez zvířat a zaměstnanců.

Valná hromada AGPI bude do konce letošního roku - až poté, co firma kupní smlouvu se státem podepíše. O převodu vepřína hlasovala již valná hromada 31. července, pro bylo 88 procent přítomných akcionářů. Na příští valné hromadě dostanou stejně jako minule otázku, zda souhlasí s převodem.

Pokud by nesouhlasili, nebylo by možné smlouvu provést. „To je zákon o korporacích. To, co jsme provedli, hlasování (na valné hromadě 31. července), bylo zkušební, abychom věděli, jak to dopadne. A souhlasili (akcionáři), aniž by věděli cenu. To byl dobrý signál," řekl Čech.

Vedení AGPI svolá valnou hromadu do konce letošního roku. Kupní smlouva bude podle Čecha účinná až po Novém roce. Na 99 procent si myslí, že faktickým kupcem vepřína bude Muzeum romské kultury, státní příspěvková organizace ministerstva kultury.

Jeden z minoritních akcionářů AGPI chce žalobou zpochybnit záměr odprodat vepřín státu. Čech to ČTK potvrdil. „Je to pan Vrba. Asi před šesti lety napadali nějaké usnesení, soud prohráli, odvolávali se, tam to bylo potvrzeno," řekl Čech.

Témata:  koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy