Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda Senátu Štěch ve středu vyhlásí termín prezidentských voleb

Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu oznámí termín druhých přímých voleb prezidenta republiky. Zájem ucházet se o post hlavy státu již ohlásily dvě desítky lidí, Miloš Zeman bude svůj mandát obhajovat.

Prezidentské volby se musejí podle zákona uskutečnit tak, aby se jejich první kolo konalo ve lhůtě od 60 dnů před koncem volebního období úřadujícího prezidenta. Případné druhé kolo musí být ale nejpozději 30 dnů před uplynutím tohoto limitu. Miloš Zeman se úřadu ujal 8. března 2013. Nejpozději si lidé začnou budoucí hlavu státu vybírat 19. a 20. ledna. První kolo by mohlo být i 12. a 13. ledna příštího roku. Případné finále však bude muset být nejpozději 2. a 3. února 2018.

Volby musí Štěch vyhlásit nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Až bude jeho rozhodnutí vyhlášeno ve Sbírce zákonů, odstartuje tím i oficiální volební kampaň, v níž každý z kandidátů bude moci utratit nejvýše 40 milionů korun.

Do pěti dnů po vyhlášení termínu si pak bude muset zřídit transparentní účet pro financování volební kampaně. Ve veřejnoprávní televizi a rozhlase by se mohl představit prostřednictvím volebních spotů, s jejichž vysíláním se začne nejpozději 3. ledna.

Pokud se šéf horní komory rozhodne pro nejzazší možný termín prezidentských voleb, dá adeptům čas na odevzdání přihlášek do 14. listopadu. Do konce listopadu by bylo možné odstranit případné vady na přihláškách. Ministerstvo vnitra by pak o registraci kandidátních listin muselo rozhodnout do 1. prosince.

Témata:  Milan Štěch prezident ČR Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy