Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Pohořelicích už kvůli salmonele utratili 28 tisíc slepic, Lidl z pultů stahuje vejce

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Pohořelice - Veterináři kvůli salmonele zlikvidovali v Pohořelicích na Brněnsku už 28.000 z 65.000 slepic. Vejce z chovu firmy AG Maiwald stahuje Lidl. K firmě jezdí vracet vajíčka lidé, kteří je zakoupili v provozovně.

Veterináři začali s likvidací ve středu, zlikvidovali 21.000 nosnic. Dnes od rána v pracích pokračují. "Celkem jsme zlikvidovali 28.000 kusů. Do večera chceme odstranit dvě třetiny z celkového počtu a do pátku večer budeme hotoví," uvedl Ctirad Zabloudil, vedoucí pohotovostního střediska pro mimořádné situace ze Státní veterinární správy.

Slepice se usmrcují v kontejnerech za pomoci plynu. "Naskládáme je do kontejneru, do kterého se napustí taková koncentrace oxidu uhličitého, že okamžitě ztratí vědomí a dochází k usmrcení. Potom se kontejner převeze do asanačního podniku a moučka se spálí," uvedl ředitel jihomoravské veterinární správy Jaroslav Salava.

Doplnil, že tento způsob likvidace je nejrychlejší a ověřený, ale i šetrný ke zvířatům. Podle Salavy se salmonela objevila v trusu několika slepic. "Slepice však byly bez příznaků tohoto onemocnění. Je běžné, že se patogen objeví ve vylučování, přestože dotyčnému nemoc nezpůsobí. Vylučuje se ale do prostředí, a proto jsou opatření tak brutální," řekl Salava.

Dnes dopoledne přijelo k objektům chovu několik lidí vrátit vajíčka nebo se informovat o tom, co je za problém a zda je mohou konzumovat. Našli se ale i takoví, kteří si vajíčka i s vědomím rizika koupili a tvrdili, že je při tepelné úpravě mohou jíst. Diskonty Lidl stahují tato vejce s minimálním datem trvanlivosti 11. září nebo dříve. Opatření se týká prodejen Lidl na území Moravy, Slezska a části východních, středních a jižních Čech.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo z nemytých rukou. Pro silné a zdravé jedince nebývá onemocnění většinou nebezpečné. Ohroženi mohou být starší a nemocní lidé a malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Témata:  salmonelóza Jihomoravský kraj vejce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy