Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční správa údajně zničila firmu překážející Agrofertu, podle soudu postupovala proti zákonu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Po zásahu finanční správy skončil v konkurzu opavský obchodník s pohonnými hmotami FAU, který v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert vlastní sklad pohonných hmot. Soud postup daňové správy posléze označil za nezákonný.

Precheza měla o sklad, v němž se také přimíchávala biopaliva do nafty a benzinu, údajně zájem, společnost FAU jej ale nechtěla prodat. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

Na společnost FAU se nejprve zaměřila celní správa, a to dva měsíce poté, co se tehdejší majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO) stal ministrem financí. Celníci společnosti doměřili spotřební daň za minerální oleje, které obchodník dovezl z Rakouska a prodal jihlavskému Agropodniku. FAU se proti krokům celníků bránila žalobou a nakonec u soudu uspěla.

Finanční správa kvůli zajišťovacím příkazům podle HN mezitím obstavila majetek společnosti FAU. Úředníci po firmě FAU vymáhali DPH za jeden obchod hned dvakrát. Poprvé po ní chtěli jako po ručiteli 200 milionů korun, které neodvedla zkrachovalá společnost Verami. Ve stejný den si berní správa řekla dalšími příkazy o 218 milionů. "Nabyla totiž dojmu, že firma FAU, kterou podezřívala ze zapojení do řetězce zasaženého podvodem na DPH, daň nezaplatí. Následovala okamžitá exekuce a firma skončila v konkurzu," uvedly HN.

Krajský soud v Ostravě ale nedávno potvrdil, že obchodník FAU neuváděl zboží do volného oběhu, tudíž spotřební daň nemusel platit. Výklad, kterým se daňové orgány snažily obhájit vymáhání spotřební daně, označil ostravský soud za absurdní. V dalším sporu tentýž soud podle HN tvrdě napadl finanční správu za nezákonné zajišťovací příkazy. Majitelé firmy FAU budou podle HN po státu žádat náhradu škody.

"Je to šikana. V Německu máme nejvyšší rating a ani nemusíme platit milionové kauce. Tady nás poslali do konkurzu," řekl ČTK jednatel firmy společnosti FAU Vojtěch Csabi.

"Nikdy jsme o FAU zájem neměli a nemáme a s nikým jsme o tom nejednali. Agrofert s touto firmou nemá nic společného," sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Insolvenční správce nyní rozprodává majetek společnosti FAU. Do insolvence je přihlášeno 1,1 miliardy korun, z toho miliarda jsou pohledávky státu.

Témata:  Agrofert Finanční správa České republiky (FÚ) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy