Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman lhal? Obchodníci odmítají slova o vysokých maržích u pečiva. Nevíme, kde na to přišel

Rohlíky, ilustrační fotografie
Rohlíky, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman kritizoval řetězce a prohlásil, že zisková marže u rohlíků byla před 15 lety 13 procent, dnes je 67 procent, což je zisk snů. Svaz obchodu a cestovního ruchu taková slova odmítl. Přidaly se k němu i samotné obchody.

"Tragédií jsou ziskové marže našich řetězců, které představují většinu odbytu potravinářských výrobků," řekl Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov na otázku moderátora o vysokých cenách potravin.

Podle údajů Českého statistického úřadu dosahoval v roce 2015 podíl obchodní marže na tržbách za potraviny a nápoje 25,3 procenta a dlouhodobě se příliš nemění.

"Opravdu netušíme, kde k současné výši marží na pečivo pan prezident Miloš Zeman přišel. Musíme zdůraznit, že základní čerstvé pečivo od dodavatelů má stále stejnou marži a k žádnému jejímu skokovému navýšení rozhodně nedošlo," uvedla mluvčí svazu Irena Vlčková.

Například diskont Lidl konkrétní výši marže neuvedl. "Nicméně ke konkrétně uvedeným číslům můžeme říci, že ziskové marže u rohlíků prodávaných v našich prodejnách těmto hodnotám opravdu neodpovídají," uvedla mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Témata:  Miloš Zeman obchody potraviny pečivo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy