Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byl-li to bonmot, tak se moc nepovedl. Chovanec odmítá Zemanova slova ke kauze Babiš

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman tvrdí, že žádost o vydání představitelů ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání vzbuzuje podezření o zneužití policie pro politické účely. To ale ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) odmítá a vzkazuje, že by se Zeman obrátit na Bezpečnostní informační službu (BIS) nebo požádat o svolání Bezpečnostní rady státu.

Žádost Zeman veřejně označil za policejní provokaci a za podvod na voličích. Policie podle něj podezření vyšetřuje pozdě, mělo se tak stát před rokem či třemi. V TV Barrandov ve čtvrtek také uvedl, že věcně nic proti vyšetřování Babiše a Faltýnka nemá. Vadí mu ale načasování žádosti dva měsíce přes sněmovními volbami. Do voleb podle něj policie kauzu nestihne vyšetřit.

„Byl-li to bonmot, tak se moc nepovedl," komentoval Zemanova slova Chovanec. Pokud má Zeman pochybnosti a důkazy o tom, že se někdo snaží zmařit volby, tak by měl využít svoje zákonné oprávnění a obrátit se kontrarozvědku, aby podezření prověřila a učinila jasné závěry, uvedl ministr.

Zeman podle něj také může požádat o svolání Bezpečnostní rady státu, kterou může seznámit s důkazy a uložit členům jejich prověření. „Pokud ale pan prezident bezdůvodně zpochybňuje trestní řízení, narušuje tím důvěru občanů v politiky," uzavřel Chovanec.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že "nemá valného smyslu" na vyjádření Chovance reagovat. "Pan prezident se vyjádřil naprosto jasně a také uvedl jednoznačné argumenty," poznamenal.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Témata:  Milan Chovanec Miloš Zeman Andrej Babiš farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy