Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení Agrofertu se zlobí kvůli dění kolem Babiše. Média podsouvají veřejnosti spekulace, tvrdí

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha – V posledních dnech se do zájmu médií kvůli policejní žádost o vydání představitelů ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání opět dostala kontroverzní farma Čapí hnízdo i celý Agrofert, který Babiš nedávno kvůli novele zákona o střetu zájmů převedl na dva svěřenské fondy. Vedení holdingu dává jasně najevo, že za svým zakladatelem stojí.

Agrofert má na svých stránkách sekci „O čem média mlčí“, v níž tvrdí, že „neustále stupňuje kampaň vedená proti koncernu Agrofert a jeho společnostem, která má zcela jasný politický podtext“. „Média často podsouvají veřejnosti mnoho svých spekulací a jednostranných závěrů, které jsou namířeny proti našemu někdejšímu akcionáři, jeho rodině a proti některým našim bývalým i současným zaměstnancům,“ tvrdí ve sdělení pro zaměstnance Agrofertu předseda představenstva Zbyněk Průša a jeho zástupce Josef Mráz.

Zaměstnance Agrofertu, kterých je po celé zemí téměř 34 tisíc, ujišťují, že si nejsou vědomi jakéhokoliv pochybení či prohřešku proti zákonům České republiky. „Mediální tahanice kolem Farmy Čapí hnízdo trvají již dva roky a je zřejmé, kdo na nich má hlavní zájem a kdo je vyvolává. Bezmála 10 let starý projekt Farmy Čapí hnízdo v minulosti prošel řadou auditů, byl mnohokrát kontrolován ze strany státní správy, a nikdy nebylo shledáno žádné závažné pochybení. Celá pseudokauza budí dojem, že je vyvolána s jasným politickým cílem a její načasování do těchto dnů jistě není věcí náhody,“ tvrdí vedení firmy.

Poukazují také na to, že Čapí hnízdo slouží široké veřejnosti a stalo se významným turistickým cílem ve Středočeském kraji. „Vedle tolik zmiňované dotace (jejíž výše činila 49 997 443,- Kč) bylo do objektu investováno 934 904 474,- Kč ze soukromých prostředků. Farma dosud odvedla do veřejných rozpočtů  na zdravotním a sociálním pojištění placeném zaměstnavatelem za zaměstnance a na dani ze závislé činnosti přes 56 mil. korun,“ uvádí Průša a Mráz s tím, že farma patří k významným zaměstnavatelům v regionu.

„Trváme i nadále na tom, že v obou koncernech, jak Agrofert, tak i SynBiol, kam Farma Čapí hnízdo patří, jsme vždy podnikali a podnikáme v souladu se zákony České republiky. Na tom se nic nemění. Za svým bývalým akcionářem a jeho rodinou, za současnými či bývalými zaměstnanci a kolegy, kteří jsou nebo mohou být vláčeni médii, plně stojíme a vyjadřujeme jim podporu,“ dodává vedení Agrofertu.

Témata:  Agrofert Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy