Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chci věřit, že za žádostí o vydání Babiše není Chovanec, ale nějaká nižší šarže, říká Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: SPOZ **www.spoz.cz**

Praha - Prezident Miloš Zeman chce věřit tomu, že za žádostí o vydání představitelů ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání není ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Záležitost podle něj nezvládli někteří podřízení policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Řekl to v rozhovoru pro server Blesk.cz. Zeman už dříve řekl, že policejní žádost načasovanou dva měsíce před volbami považuje za provokaci a vzbuzuje v něm podezření o zneužití policie pro politické účely. Dnes odmítl, že by Babišovi v případě odsouzení dal milost.

Zeman poznamenal, že chce věřit, že to není Chovanec, kdo za načasováním podání žádosti před volbami stojí, ale "nějaká nižší šarže". Řekl, že šéfa policie Tuhého si velmi váží a že situaci nezvládli někteří jeho podřízení. Podotkl, že když je někdo neschopný, je potřeba ho vyměnit.

Chovanec v pátek na Zemanovo obvinění policie reagoval slovy, že Zeman se při pochybnostech může obrátit na Bezpečnostní informační službu (BIS) nebo požádat o svolání Bezpečnostní rady státu. Prezident dnes řekl, že nevidí důvod, proč by to dělal.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která farmu ovládala.

Témata:  Miloš Zeman Milan Chovanec Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy