reklama

"Vedou se debaty o stávce, školské odbory se zařídí podle výsledku jednání vlády," řekl Dobšík. Vyloženě vyhrožovat ale podle něj není taktické a zodpovědné, pokud se zatím vyjednává.

Na shromáždění v Betlémské kapli, jehož cílem je znovu podpořit požadavky školství, podle Dobšíka premiéra zastoupí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a přijít má také ministr financí Ivan Pilný (ANO). Nemocného ministra školství zastoupí jeho náměstek Petr Pavlík a místo vicepremiéra pro vědu má dorazit místopředseda školského výboru Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Odbory chtějí docílit zvýšení mezd učitelů v regionálním školství do roku 2020 na 130 procent průměrné mzdy v Česku. Požadují přidat od listopadu 15 procent navíc, jinak se podle nich nepodaří do roku 2020 zvýšit mzdy dostatečně.

Vysoké školy chtějí přidat na mzdy akademiků, stipendia doktorandů a na podporu studijních oborů, o jejichž absolventy je největší zájem. Podle předsedy České konference rektorů jde na mzdy 70 až 80 procent výdajů z rozpočtu vysokých škol. V současnosti je to částka kolem 17 miliard. Pokud by vysokoškolští učitelé dostali o 15 procent víc, znamenalo by to navýšení rozpočtu o 2,5 až tři miliardy korun, uvedl.

Navýšení rozpočtu vysokých škol o 700 milionů korun proti letošnímu roku, se kterým v současnosti počítá ministerstvo financí, je podle rektora UK Tomáše Zimy naprosto nedostatečné. Jednání o rozpočtu na úrovni vlády se zřejmě uskuteční 4. a 11 září. "Až podle toho, o čem vláda rozhodne, se rektoři dohodnou na dalších krocích," řekl Zima.