Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec nechce prodloužit stav nebezpečí kvůli prasečímu moru na Zlínsku

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zlín - Kvůli africkému moru prasat vyhlásil hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) na konci července mimořádný stav na Zlínsku, opatření má skončit v úterý. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nevidí důvod k prodloužení stavu nebezpečí.

O Chovancově rozhodnutí dnes ČTK informoval Úřad vlády. O prodloužení stavu nebezpečí Čunek požádal předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Vnitro, které má krizové řízení podle Sobotky v gesci, posoudilo jak Čunkovu žádost, tak i dílčí podklady od ministerstva zemědělství. Podle Chovance už byla učiněna opatření k odvrácení bezprostředního ohrožení. Pro prodloužení stavu nebezpečí podle něj nejsou naplněny podmínky krizového zákona.

Mimořádná opatření jsou na jeho základě přijímána ve chvíli, kdy jsou ohroženy životy, zdraví, majetek a životní prostředí a toto riziko není možné odvrátit běžnou činností správních úřadů, orgánů, krajů a obcí, složek integrovaného záchranného systému nebo subjektů kritické infrastruktury.

„Nastalá situace ve Zlínském kraji, související s výskytem afrického moru prasat, vyžaduje dlouhodobé řešení a nelze předpokládat, že by byla vyřešena v průběhu dalšího měsíce. Prodlužování krizového stavu, který je bezodkladným opatřením sloužícím k řešení bezprostředního ohrožení výše uvedených chráněných zájmů, tedy není vhodným nástrojem ke zvládnutí situace," uvedl Chovanec v dopise Sobotkovi.

Čunek se však domnívá, že o prodloužení stavu nebezpečí měla ze zákona rozhodovat vláda, které ministerstvo vnitra dává pouze doporučení. „Vláda si ale dnes vzala volno, takže ve věci nerozhodla. To znamená, že stav nebezpečí zítra (v úterý) o půlnoci skončí. Odpovědnost pak musí převzít Státní veterinární správa," řekl dnes ČTK Čunek.

Stav nebezpečí vyhlásil zlínský hejtman na katastrálním území obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí. Mimořádný stav měl umožnit zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby se nakažení divočáci dostali mimo ohnisko nákazy. Zároveň měl divokým prasatům z okolí zabránit vstupu do zasažené oblasti.

Ohnisko nákazy lemují pachové a elektrické ohradníky, zemědělci nesměli sklidit část úrody. Dostatek potravy má divoká prasata udržet v ohnisku nákazy a zabránit rozšiřování choroby do dalších regionů. odchytávat.

Témata:  Jiří Čunek 1 Milan Chovanec Ministerstvo vnitra České republiky mor prasat

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy